Isi vor spala vesticii pacatele?

st Basil cathedral in Moscow. Russia.

Cei care au avut catusi de putin curiozitatea sa afle adevarul despre ceea ce s-a intamplat in 1947 stiu faptul ca Romania a fost parasita de proprii aliati si lasata in ghearele Rusiei lui Stalin desi politicienii romani de la acea vreme primisera oaresce garantii ca nu o sa se intample acest lucru.

Treaba asta ar putea sa para ca o bila alba pentru regele Mihai si guvernarea de la vremea respectiva, despre care o sa va scriu cu alta ocazie, insa e fara echivoc o bila neagra pentru aliatii romaniei de atunci si de acum.

Conform unor oameni care au trait vremurile respective, gen Corneliu Coposu, nu exista alta cale, iar gestul vesticilor era oarecum motivat de lipsa de resurse si decimarea armatelor vestice si aparenta invincibilitate a Armatei Rosii.

Au trecut 7 decenii de atunci si situatia s-a schimbat radical, cel putin la prima vedere. Marele invingator al celui de-al doilea razboi mondial, Rusia, e mai slabita si mai izolata decat oricand, iar marii perdanti (din tabara aliatilor, desigur), America si Marea Britanie, sunt suficient de puternice din punct de vedere economic si militar. Ba mai mult, vechii perdanti sunt acum membrii unei noi aliante care cuprinde si pe tarile lasate candva de izbeliste sub o evidenta ocupatie ruseasca.

Problema, in acest moment, e ca si Rusia are propriile ei aliante si are suficiente resurse, parghii si influenta pentru a duce un alt tip de razboi, unul nevazut, dar la fel de eficient ca si celalalt. Tinta principala fiind reprezentata de fostele tari aflate sub hegemonia Rusiei in perioada de glorie a URSS-ului.

Desigur, nu trebuie sa fii nici filozof si nici politician de cariera ca sa-ti dai seama de treaba asta pentru ca e suficient sa vezi cine si impotriva cui face propaganda.

Din pacate fostele gubernii sovietice au o mare problema si anume aceea ca au fost foarte mult timp sub influenta Rusiei, generatia veche a fost educata in raport cu valorile primordiale ale fostului URSS (coruptia, moastele, tepele etc.), iar generatia noua a cam plecat cand a vazut ca nu-i de stat pe acolo si astfel tarile care pareau scapate de sub monopolul si influenta ruseasca s-au vazut din nou amenintate. Repet, nu e nevoie sa fii nici savant nici inginer ca sa-ti dai seama ca ceea ce se intampla prin Moldova, Ucraina, Polonia, Bulgaria si mai nou Romania nu e deloc ceva intamplator.

Asa ca in acest moment se impune intrebarea, destul de legitima, pe care am pus-o in titlu: Isi vor spala vesticii pacatele?

Eu cred ca nu pentru ca si in vest sunt suficiente probleme si pentru ca nu au suficiente parghii ca sa combata anumite politici si sa inverseze directia pe care a luat-o politica din statele ce au fost candva dominate de URSS.

Sunt ce-i drept cateva state care aparent au scapat pentru ca s-au pozitionat mai din timp spre vest, insa restul sunt in acest moment la fel de singure si vulnerabile cum erau si in 1947, iar asta ne arata cat de ciclica si redundanta poate sa fie istoria.

Stiu ca foarte multi romani isi pun zilele astea speranta in UE si NATO, insa, dupa cum am putut vedea de-a lungul anilor, aliatii din UE si NATO nu prea pot sa faca alt lucru in afara de a emite diverse declaratii prin diversi politicieni sau diplomati. Sau poate ca la fel ca si in '47 ar putea, dar nu prea vor sau poate ca tarile astea pur si simplu nu merita.