Martorii lumii noi

DSC9931

Fiecare generatie care conjunctural trece printr-o revolutie tehnologica devine martora a lumii noi.

Stiu, suna ciudata treaba asta cu martorii, mai ales pentru cei care au fost agasati de catre iehovisti, insa alta cuvant mai potrivit n-am putut sa gasesc pentru a descrie faptul ca traim niste vremuri destul de interesante.

Nici macar n-au trecut 20  de ani de cand inca ascultam manele pe caseta pana azi cand muzica rasuna din ceva boxa bluetooth conectata la aproape orice dispozitiv de prin casa sau porneste cu ajutorul unor comenzi vocale de pe Alexa.

Toata tehnologia care ne inconjoara s-a schimbat radical intr-un timp atat de scurt incat nici nu am reusit sa constientizam volumul mare de schimbari si multe ni se par atat de normale incat nu ne dam seama de magnitudinea fenomenului.

Si totusi, dupa ce ajungi sa constientizezi cat de mult a evoluat totul iti dai seama ca vorbim doar de cireasa de pe tort si ca astfel de schimbari radicale vor avea loc si pe alte planuri precum cel economic si social.

Criptomonedele sunt o realitate si desi foarte multa lume inca nu le intelege, ele n-or sa dispara ci dimpotriva or sa devina din ce in ce mai legitime. Partea proasta e ca incep sa devina legitime cu ajutorul unor dictatori precum Maduro sau, de ce nu, Putin, care se orienteaza spre criptomonede pentru a scapa de oaresce embargou. Partea buna e ca in felul asta piata libera n-o sa mai fie controlata si controlabila de diverse capricii politice, iar sistemul absurd de taxare si interdictie in cazul unor achizitii internationale o sa devina inutil.

Apoi, la nivel social se schimba destul de mult mentalitatea tinerilor si o serie de studii realizate in Spania inca din 1982 vin sa confirme acest lucru. Astfel, millenialii spanioli ies mai rar in oras, nu sunt extrem de religiosi, citesc mai mult si sunt interesati de politica, iar trendul asta si-a mentinut ritmul accelerat de inversare a prioritatilor de la an la an.

Ori treaba asta ofera o serie de indicii destul de clare despre felul in care o sa arate societatea viitorului pentru ca oamenii care citesc mai mult, sunt interesati de politica si nu prea frecventeaza bisericile or sa fie mult mai greu de pacalit atunci cand trebuie sa dea cu stampila, iar asta o sa produca in definitiv adevarata reformare a clasei politice, nu plimbarile la ceas de seara.

Toate astea imi confera un oarecare nivel de liniste si bucurie pentru ca stiu ca in felul asta generatia urmatoare are sansa sa traiasca intr-o lume mai buna, mult mai buna decat cea in care am avut sansa sa traim unii dintre noi.