Benzina vs. Diesel

Putini dintre voi stiu ca prefer benzina in detrimentul motorinei.

In primul rand mi se pare ciudat faptul ca primul motiv pentru care toti recomanda motorina este faptul ca „consuma mai putin”. Pe mine o astfel de motivare ma face sa cred ca acesti oameni si-au luat masina doar pentru a se uita in fiecare seara in rezervor cat combustibil mai au.

Pentru mine la o masina conteaza doar demarajul, stabilitatea si pretul pieselor si mai putin consumul si confortul.

In urma cu cateva luni cand mi-am cumparat masina mi-am pus o singura intrebare. Ce rost are sa cumpar aceeasi masina avand motor pe diesel de 1.5 si fiind cu 1000 de euro mai scuma, in conditiile in care are cu 10 cai putere mai putin decat varianta pe benzina si consuma cu doar 0.5% mai mult in modul urban? Banuiesc ca nu are rost sa explic motivele pentru care motorul diesel e mai scump decat cel pe benzina datorita complexitatii si numarului mare de piese pe care le are in plus.

Avand motoarele mai mici, masinile pe benzina, au costuri administrative si de intretinere mult mai mici decat cele pe motorina, fapt ce teoretic compenseaza diferenta de consum al combustibilului. Motorul pe benzina, care nu beneficiaza de turbina este mai simplu si mult mai ieftin din punct de vedere al costului pieselor si al manoperei.

Cat despre demaraj, nu cred ca exista termene de comparatie. Demarajul unei masini pe benzina este net superior uneia pe motorina datorita faptului ca benzina are cifra octanica mult mai mare decat motorina si astfel nu are nevoie de ajutor din partea turbinei. Diferenta adevarata se face in momentul in care motorul este subturat, iar masina are nevoie sa urce in turatie cat mai mult.

O alta chestie discutabila, cel putin in tara noastra este calitatea combustibilului. In urma cu cativa ani am asistat la un test de calitate facut pe benzina de la Rompetrol. Mentionez ca in urma testului rezultatul a fost cel putin bizar, in conditiile in care efix era considerata cea mai buna benzina din Romania, apa separandu-se de benzina.

Nu putine masini pe motorina am vazut in ultima perioada cu mari probleme la sistemul de alimentare si injectie din cauza combustibilului.

Stiu ca multi ma veti contrazice, insa pentru mine combustibilul de baza ramane benzina.