O idee despre civilizatie

Am prins in feed o serie de articole relationate cu crima de la metrou de zilele trecute si mi-am adus aminte ca am calatorit si eu cu metroul cand am fost la Security Innovation Day si am observat o diferenta majora intre ce s-a vazut pe inregistrarea aia video ce a tot circulat pe net.

Astfel, 10 din 10 savanti care au scris despre subiect considera faptul ca plasarea unor garduri de protectie pe fiecare peron de metrou o sa opreasca crimele si sinuciderile, ceea ce e cat se poate de absurd si de fals.

Gardurile de protectie or sa opreasca crimele si sinuciderile de la metrou, dar nu or sa-i descurajeze nici pe criminali nici pe sinucigasi sa incerce alte metode.

Apoi, gardurile astea de protectie sunt o solutie eficienta in tari precum Japonia sau tarile nordice unde lumea e destul de deprimata, iar sinuciderile si accidentele de la metrou erau destul de comune si fiecare incident cauza probleme majore in ceea ce priveste orarul curselor de metrou. 

Asa ca montarea de garduri la metrou n-o sa rezolve problema psihopatilor care umbla liberi si a deprimatilor care nu primesc tratament la timp, dar cu siguranta o sa previna nevoia de a inchide statii de metrou si de a anula curse si cam atat.

Revenind la crima de zilele trecute, n-am putut sa nu observ ca ambele victime (au fost doua, chiar daca una s-a tinut bine pe picioare si in cazul ei a fost doar ceva tentativa de omor) stateau in buza prapastiei, iar asta a facut posibila crima in cazul celei de-a doua victime.

Si aici dragii mei e contextul care denota lipsa de civilizatie si de maturitate in cazul nostru, al romanilor. Cat m-am plimbat cu metroul prin Madrid n-am vazut pe nimeni sa astepte garnitura in buza prapastiei. Fiecare pasager de pe peron statea fie pe bancile montate pe peron fie la o distanta de cel putin un metru de buza peronului.

Numai ca noi romanii avem obsesia asta de a ajunge primii, de a intra primii si in general de a fi primii in orice context. De asta si cand stam la semafor la trecerea de pietoni ne imbulzim pana in buza soselei asteptand parca sa fim calcati pe bombeuri de rotile masinilor.

Din acelasi motiv pe toate aeroporturile din lume unde vezi o coada omogena cu oameni care par lipiti unii de ceilalti si se imping unii pe altii tot mai in fata stii ca e vorba de o cursa de Romania pentru ca doar romanii n-au rabdare si vor sa fie mereu primii desi toata lumea ajunge in definitiv in acelasi loc. Chiar si in cazul in care se prabuseste avionul ala si nu mai ajunge la destinatie.