Suntem mult prea multi…

Hign density residential building in Hong Kong

In urma cu ceva vreme am dat peste un articol care vorbeste despre suprapopularea planetei si e unul dintre putinele, daca nu cumva chiar singurul articol pe care s-a incumetat sa-l scrie careva pe subiect.

De ce nu sunt si alte resurse similare privind subiectul asta? Ei bine, aparent sa spui ca suntem prea multi si de asta nu ne mai ajung resursele si se cam incalzeste pamantul contravine conceptului comunistoid denumit corectitudine politica si poate sa raneasca o serie de orgolii pentru ca nu prea pare OK sa spui ca unii dintre noi doar paraziteaza planeta asta si ar trebui eliminati din ecuatie intr-un fel sau altul…

Articolul despre care va vorbeam mai sus incepe cu un exemplu destul de elocvent si anume ambuteiajul in care au fost implicate peste 1 milion (da UN MILION) de masini in China, iar apoi continua cu o serie de exemple despre China si India, doua tari unde populatia a cam depasit de mult timp volumul resurselor disponibile si capacitatea de regenerare a acestora. In acelasi timp vorbim si de doua tari unde populatia urmeaza sa creasca intr-un ritm sustinut si in urmatorii 50-100 de ani, iar faptul astia acutizeaza, fara indoiala, problema.

Un alt continent cu belele similare e Africa unde se preconizeaza un boom al natalitatii si o crestere a sperantei de viata cauzate, evident, de iminenta modernizare a continentului African.

Apoi, un alt indiciu in acest sens, dincolo de aspectele pur administrative mentionate in articol ne mai ofera si rapoartele ONU din care rezulta ca in ziua de azi se moare mai mult de saracie si de foame decat in vremuri de razboi si criza, pentru simplul fapt ca nu mai prea sunt resurse suficiente pentru a produce pentru toata lumea. Am ajuns in situatia in care tarile care candva produceau masiv se confrunta cu o criza acuta de forta de munca si au pentru prima data in foarte multi ani mai multi someri (adica trantori) decat angajati. De asemenea am ajuns si in situatia in care exista tari unde avem mai mult pamant fertil necultivat decat cultivat, fie pentru ca nu mai vrea nimeni sa-l munceasca, fie pentru ca in lipsa agriculturii acel pamant a fost umbrit cu fotovoltaice.

Pana la urma nici macar nu e nevoie sa fii vreun savant ca sa-ti dai seama de treaba asta si cat e ea de problematica. E suficient sa compari timpul petrecut in trafic, incercand sa gasesti loc de parcare cat mai aproape de destinatie intr-un mare oras european sau incercand sa vizitezi ceva obiectiv turistic international ca sa intelegi cam cum sta treaba.

Aseara spre exemplu am avut ceva treaba prin Palma si am cautat 40 de minute dupa un loc de parcare intr-un cartier invecinat zonei centrale. PATRUZECI de minute! Si nu ma refer exclusiv la parcat gratis pentru ca nici macar la subteran unde era cu plata nu mai erau locuri.

Apoi, cat a fost vara de lunga am avut parte de aceeasi poveste si am evitat pe cat posibil sa merg in Palma intocmai ca sa evit aglomeratia si timpul pierdut aiurea. In acelasi context, comunistii de la putere impreuna cu haita lor de fani au cantat piesa aia cu avem prea multi turisti sau sunt prea multi posesori de autoturisme care merg dupa paine cu masina si nu-si iau si ei o masina electrica (probabil ati sesizat ironia din sintagma asta), si de asta sunt probleme cu traficul si e aglomerat peste tot. Numai ca de vreo doua luni turistii au cam disparut, iar cine are masina si stie cat de greu gaseste un loc de parcare in Palma prefera sa mearga pe jos si 2-3 km. numai ca sa evite batalia pentru un loc de parcare. Si totusi orasul e la fel de infect si suprasaturat pentru simplul fapt ca Palma, la fel ca multe alte orase europene, a ajuns sa fie un oras suprapopulat pentru infrastructura si resursele existente.

Oricum, nu vorbim exclusiv de o problema cu infrastructura pentru ca suprapopularea afecteaza mai toate aspectele societatii, inclusiv alea ce tin de timpul liber, relaxare si sanatate mintala.

E suficient sa mergi pe aici (si probabil si mai la est) la vreo activitate gen Noaptea Muzeelor sau ziua portilor deschise pe la vreo institutie ca sa vezi cozi de sute de persoane care dupa cel putin o ora de asteptat ajung inauntru extenuate de atata asteptare, mai ales alea care au si copii dupa ele.

Fun Fact! In urma cu vreo trei ani am iesit si noi la un eveniment dinasta de mare anvergura. Se face ca era ziua arhipelagului, zi libera pentru aproape toata lumea si cum era ora mesei ne-am hotarat (impreuna cu cei trei prieteni cu care eram) sa ne aciuam pe la un restaurant ca sa mancam si noi ceva. La tarabe era oricum exclus datorita volumului mare de oameni din jurul lor. Asa ca ne-am pornit spre periferia zonei de mare aglomeratie in speranta c-o sa gasim un restaurant decent si liber.

Ne-am invartit vreo 30 de minute pe stradute, intreband la fiecare usa de restaurant daca au locuri si cam cat dureaza pana vine mancarea si la fiecare (inclusiv la crasmele ordinare) am primit acelasi raspuns si anume ca nu prea mai sunt locuri decat la fumatori (noi fiind cu totii nefumatori) si ca dureaza cel putin 30 de minute pana sa fim serviti.

Concluzia in acest sens s-o trageti si singuri pentru ca daca nu cumva locuiti izolati la fel ca si Arsenie Boca atunci cu siguranta ati avut parte de experiente similare, iar motivul e unul singur.

P.S. Ma gandesc la idiotii aia care se plangeau ca vin milioane de musulmani peste noi si ne pun bombe sau ne violeaza femeile si-mi dau seama ca mai grav decat atat o sa fie ca la un moment dat or sa-si cumpere si ei ca tot omu' masina ca sa ne ocupe locurile de parcare si asa putine… Dar macar locuinte sa fie, si drepturi, mai ales drepturi, ca sa incapem cu totii in orase ca sardinele in conserve.