Ghiciti tara #6

Pebble stack

#1:

O femeie din judeţul Iaşi încearcă de câţiva ani să-şi înregistreze cei trei copii. Nu poate pentru că nici ea nu are acte iar procedura legală este complicată. Cu sprijinul primăriei, a plătit 1.500 de lei pentru expertiză medico-legală, taxe juridice şi drumuri în judeţul Galaţi, unde s-a născut. Acum aşteaptă ca instanţa să decidă că poate fi înregistrată. Câţi alţii sunt în aceeaşi situaţie nu ştie nimeni.

#2:

Situaţie tensionată într-o comună din Dolj, din cauza unui mormânt apărut în mijlocul câmpului, pe un teren oferit de primărie familiei îndoliate. Rudele decedatei spun că, deşi aceasta avea loc de veci cumpărat în cimitirul din localitate, preotul a refuzat să o înmormânteze acolo, pe motiv că femeia renunţase la religia ortodoxă. Părintele nu a vrut nici să ofere explicaţii echipei Digi24, decât în schimbul unei donaţii.

#3:

Mucegai, pereţi scorojiţi, mobilier distrus. Nu este vreo casă abandonată, este secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Slatina. În saloane este aproape la fel de frig ca afară, aşa că mamele internate cu micuţii aici au fost nevoite să aducă de-acasă calorifere electrice. În 30 de ani de la inaugurare, secţia de pediatrie nu a fost niciodată renovată. Abia acum Consiliul Judeţean face un plan în acest sens.

beautiful pebble stack on a sandy beach (sea on the background)
foto via GraphicStock

#4:

Studenţii români care învaţă peste hotare au fost lăsaţi fără asigurare medicală. Casa de Asigurări de Sănătate aplică nişte norme europene potrivit cărora tinerii se supun legislaţiei statului în care învaţă. Mulţi dintre studenţi nici nu ştiu că nu mai sunt asiguraţi, iar cei care au aflat spun că singura soluţie pe care o au este să plătească asigurări private care costă chiar şi 100 de euro pe lună.

#5:

Statul român a pierdut, fără explicaţii şi fără să găsească vinovaţii, un tezaur format din peste 900 de monede medievale din argint. Povestea a început în urmă cu aproape două decenii, când comoara a fost trimisă de la muzeul de istorie din Zalău la cel din Cluj, pentru catalogare. De atunci, s-a pierdut urma a trei sferturi din tezaur. Câţiva ani mai târziu, o sesizare privind misterul monedelor n-a fost luată în seamă, iar acum nimeni nu-şi mai aduce aminte ce s-a întâmplat. Ultima speranţă era ca procurorii să facă lumină, însă şi aceasta s-a pierdut, pentru că în urmă cu câteva zile faptele au fost prescrise.