Inamicul spagarilor nu e DNA

Foarte multa lume traieste cu impresia ca inamicul spagarilor e DNA, insa nu-i asa. Adevaratul inamic al spagarilor e propria lor lacomie.

De-a lungul anilor au aparut prin presa o sumedenie de cazuri de spaga de-a dreptul hilare in care apareau diversi functionari publici prinsi ca au luat spaga sticle de bautura, mancare, animale vii sau sume de-a dreptul ridicole.

Si nu, nu e nici pe departe o situatie pur intamplatoare si cei care au cerut si acceptat spaga respectiva n-au facut-o din disperare ci din lacomie.

De fapt toate spagile astea absurde si relativ mici nu arata decat nivelul de decadere morala la care a ajuns societatea romaneasca. Sa accepti ca sef de politie, procuror, judecator sau chiar politician drept spaga o capra, ceva sticle de whiskey sau alte produse doar pentru ca omul care ti le ofera e suficient de sarac sa n-aiba sa-ti dea bani gheata e de-a dreptul imoral. Poate mai imoral decat daca i-ar face saracului sex oral in public.

Si probabil ca n-ar conta foarte mult daca spaga asta ‘imorala’ s-ar da pentru a drege cuantumul unei amenzi de circulatie, sau pentru a prioritiza obtinerea unor acte, insa unii se vand si implicit vand tara pe o capra cum a facut Toni Grebla. Ori lucrul asta te face sa-ti pui mari semne de intrebare privind respectarea de catre autoritati a drepturilor tale in Romania.

Desigur, in Romania, nicaieri nu e spaga (indiferent de suma) mai imorala decat in sistemul medical unde oamenii mor cu zile atat timp cat nu pot sa satisfaca lacomia doctorilor.

Pe 11 februarie, doctorul Alexandru Fraticiu, sef la Gastroenterologie a fost prins in flagrant in timp ce primea 200 de euro mita pentru a avea ‘decenta’ de a-i oferi unei paciente un serviciu medical ce trebuia sa fie gratuit si ce e inclus in asigurarea medicala si teoretic garantat de Constitutia Romaniei. Anterior, acelasi doctor primise alti 200 de lei mita, probabil sub forma de garantie pana cand victima lui reusea sa stranga cuantumul total al mitei cerute.

Din pacate pentru bolnavi nu exista nicio regula morala care sa ingradeasca lacomia umana si nu exista niciun pic de moralitate in sistemul medical romanesc. Intre femeia de servici care ciordea din donatiile celor de la Colectiv si doctorul Alexandru Fraticiu nu-i nicio diferenta, pentru ca ambii lucreaza intr-un sistem public ce serveste persoane vulnerabile si incapabile de a se diagnostica, trata sau vindeca singure. Ambii primesc salar pentru munca ce-o realizeaza si chiar daca salarul pe care-l primesc nu se ridica la nivelul asteptarilor, lucrul asta nu justifica nici pe departe lacomia lor.

Desigur directorul spitalului sustine ca acest caz este unul izolat, ca doar nu-i prost sa recunoasca faptul ca in marea lor majoritate doctorii, anestezistii si asistentii din spital sunt spagari si ca probabil el prin functia de director e cel mai mare spagar din respectivul spital.

Probabil ca intr-o tara cu o decadere morala inimaginabila cum e Romania, un presedinte responsabil ar trece spaga din sistemul medical pe lista amenintarilor la siguranta nationala pentru ca pana la urma un doctor ce-si pune propria lui bunastare inaintea urgentei cu care se confrunta un pacient nu face altceva decat sa atenteze la sanatatea societatii.

alexandru-fraticiu

foto via Facebook

Doctorul Alexandru Fraticiu nu-i primul doctor spagar din Sibiu, si n-o sa fie nici ultimul. Si desigur nu-i primul doctor imoral care o sa se intoarca la munca dupa ceva vreme si o sa-si exercite meseria ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic. Ba mai mult, dupa ce se mai calmeaza apele e posibil sa revina la vechile obiceiuri si sa ceara in continuare spagi de la pacienti. N-o sa faca puscarie, sunt sigur ca n-o sa faca puscarie pentru ca suma pe care-a cerut-o spaga e infima pentru a justifica o pedeapsa cu puscarie, iar victima lui e mult prea saraca si nu e deloc dispusa ca sa se constituie parte civila intr proces pentru a solicita daune si pentru a putea justifica gravitatea faptei. Doctorul Alexandru Fraticiu o sa fie judecat pentru ca a incalcat o procedura si pentru ca a incercat sa-si insuseasca o suma de bani, nu pentru ca a pus o viata in pericol. In fond conditionand consultatia si tratamentul prin spaga doctorul Alexandru Fraticiu n-a facut decat sa recurga la o tentativa de omor premeditata, insa DNA-ul n-are nici timp si nici atributii ca sa ancheteze asa ceva, iar in lipsa unui avocat bun care sa reprezinte partea vatamata in proces acest doctor o sa continue sa primeasca in cel mai rau caz o pedeapsa de inchisoare cu suspendare si in cel mai fericit caz (pentru el desigur) o amenda penala. Dupa care o sa revina ca doctor, poate in cadrul aceluiasi spital, poate in alt spital unde nu-i este cunoscuta povestea.

Iar dupa ce scapa, in ochii lumii o sa fie acelasi doctor “bun”, dar spagar. Pentru ca pana la urma aparatul de stat si justitia nu si-au facut datoria de a-l pedepsi ca pe un criminal pentru ca un doctor ce conditioneaza acordarea ajutorului medical si calitatea acestuia in functie de spaga nu e nimic altceva decat un criminal. Iar doctorul Alexandru Fraticiu e doar un alt criminal ce nu se diferentiaza cu nimic fata de betivanul care pune zilnic in pericol viata multora urcandu-se baut la volan, sau de transportatorul ce inghesuie 20 de persoane intr-un microbuz de 8, sau patronul de club ce inghesuie 400 de persoane intr-un spatiu ce teoretic ar trebui sa primeasca doar 100.

Cati nu s-au stins prin spitalele Romaniei “inainte de termen” doar pentru ca oameni precum doctorul Alexandru Fraticiu nu si-au primit spaga pe care-au solicitat-o? Doctorul asta, ca multi altii in Romania reprezinta in fond cancerul moral al societatii si din pacate cazurile tot mai dese de malpraxis ce denota neglijenta crasa de care dau dovada astfel de doctori nu fac decat sa confirme ca acest cancer moral al societatii a intrat deja in metastaza si ca cel mai probabil sistemul medical are mari sanse sa “moara” cat mai curand posibil.