Eterna dilema a romanului: de ce nu-i da statul

Cei de la Digi24 publica o stire privind noua campanie a programului “Rabla”. Stirea in sine nu e prea importanta in articolul acesta decat eventual ca o introducere.

Ce e important insa e singurul comentariu postat la stire de un oarecare Viorel, care conform profilului de Facebook e ceva sudor:
Screen Shot 2015-04-27 at 09.07.09

Astfel omul acesta isi pune intrebarea de ce anume nu-l ajuta statul roman sa-si ia un autoturism nou pe termen lung ca sa-si permita si el s-o achite ca occidentalii in termen de cativa ani.

Nu stiu zau de unde a aflat el ca in occident statul te ajuta sa-ti iei masina noua finantandu-te pe un termen mai lung.

Din proprie experienta pot spune ca in capatul occidentului atitudinea statului e la fel ca si in Romania si anume sa ia de la cetatean nu sa-i dea cetateanului. Dincolo de asta si in occident achizitionarea unei masini presupune indeplinirea unor conditii stricte de creditare. E drept ca in occident dobanzile sunt mai mici, iar ajutorul de la stat prin programe similare cu “Rabla” e mai mare, cam 3000 de euro fata de aproximativ 1500 in Romania. Totusi valoarea mai mare se reflecta doar in raport cu volumul de trai si nu exista un alt reper de genul bunavointei statului de a acorda sume mai mari. Cat despre perioada de creditare, ei bine creditele pentru autoturisme se acorda pe exact aceleasi perioade ca si in Romania, respectiv 5 sau 7 ani si nu exista vreo posibilitate ca statul sa gireze sau sa prelungeasca perioada de creditare.

Dar aceste aspecte evident nu conteaza fiindca omul s-a obisnuit ca sa-i dea statul, ca si-n occident la o adica. In occident statul iti da casa si masa daca n-ai unde sta si ce manca, dar bani nemunciti si gratuitati nu-ti da nicaieri.

Din curiozitate m-am uitat pe profilul de Facebook al individului pentru a vedea si eu ce fel de om are asteptari ca statul sa-i faca un bine si am dat peste postari precum cele ce-l implica pe Victor Ponta:
Screen Shot 2015-04-27 at 09.11.19

E destul de interesanta atitudinea domnului in cauza daca tinem cont de faptul ca PSD si Victor Ponta sunt exemple de mentalitate de orient nu de occident si astfel nu inteleg de unde si pana unde referirea individului la occident.

Dar sa mergem mai departe fiindca postarile de pe wall-ul parieristului devin din ce in ce mai interesante. Pentru inceput Antena 3 Romania si comentariul aferent si agramat:Screen Shot 2015-04-27 at 09.11.40

Apoi nelipsit de pe wall-ul oricarui simpatizant PSD si BOR e Gigi Becali, cu celebrul “Free Gigi”.Screen Shot 2015-04-27 at 09.14.04
Evident ca din arsenalul de postari al unui astfel de om nu pot sa lipseasca stirile privind sfarsitul lumii, de asemenea insotite de comentariul agramat.Screen Shot 2015-04-27 at 09.14.28
Si pentru final postarile in care Yahoo si Facebook dau 5 centi pentru cei saraci…Screen Shot 2015-04-27 at 09.16.39
Ganditi-va totusi ca omul asta, care are asteptari de la stat sa-i dea o masina noua, sau ma rog facilitati pentru achizitia unei masini noi, are deja masina. Tunata chiar:
Screen Shot 2015-04-27 at 09.15.50
Probabil ca orice comentariu pe marginea masinii e de prisos. Imaginea face cat 1000 de cuvinte. Omul a pus pozele astea intr-un anunt de vanzare, pentru ca asa se vinde o masina. Murdara, cu sticla de 2 litri de benzina pe plafon si cu celebrele bling-uri de cocalar pe ea…
Sa ne mai miram oare ca Romania merge in directia gresita cand astfel de oameni sunt in ziua votului adevarati judecatori ai societatii noastre?