Stirile si oamenii care conteaza

In Marea Mediterrana, in largul coastei de sud-vest a insulei Mallorca arde un feribot cu 156 de persoane la bord. Desi incidentul este destul de grav si desi se intampla intr-o zona din interiorul UE, iar la bord e confirmata si prezenta de pasageri romani (de obicei soferi de camion, dar si membri ai echipajului) aproape nici un grup media din Romania nu relateaza nimic. Zic aproape nici unul fiindca cei de la Antena3 preiau stirea de pe Mediafax care aparent o traduc cum stiu ei mai bine. Adica prost. Asta desi informatia corecta le-a fost furnizata mura in gura inainte ca ei sa publice stirea prost la ei pe site:Screen Shot 2015-04-29 at 07.40.15Chiar si asa, desi fluxul Mediafax (care a furnizat informatia initiala incorect) deserveste o serie de agentii de media romanesti nici una nu se sinchiseste sa se informeze mai departe privind situatia de fapt sau prezenta romanilor la bord. Ba mai mult, desi exista o comunitate puternica de romani atat in Mallorca cat si in Valencia si desi se confirma prezenta romanilor la bord ca fiind a doua nationalitate cu pasageri la bord dupa cea spaniola, si la fata locului se deplaseaza autoritatile locale si ministrul transporturilor din Spania, nici MAE si nici Ambasada Romaniei la Madrid sau Consulatul Roman la Barcelona (de care apartine Comunitatea Autonoma Baleares) nu s-au sinchisit macar sa emita un comunicat, daramite sa mai si trimita reprezentanti care sa ofere asistenta consulara romanilor care poate se numara printre raniti (chiar daca vorbim de rani usoare) si care poate n-au la cine sa apeleze mai departe pentru ajutor.

Astfel e cat se poate de evident faptul ca stirile care conteaza in Romania sunt doar cele au legatura cu Basescu, decolteul si catusele Elenei Udrea, siliconatele de la TV si semi-analfabetii care alearga dupa o minge atunci cand nu-si beau mintile prin crasme alaturi de siliconatele de la TV si cam atat.

Pentru MAE si structurile aferente din fiecare tara, romanii sunt importanti doar atunci cand trebuie sa plateasca taxele consulare exorbitante pentru niste servicii de toata jena si pentru o lipsa de bun simt si ipocrizie printre functionarii publici ce lucreaza in cadrul misiunilor diplomatice.

Pacat de tara si de valorile ei fiindca lipsa asta de caracter din partea jurnalistilor si functionarilor MAE nu reuseste decat sa-i faca tarii in exterior o reclama mult mai proasta decat fac romanii care fura.