„Cenzura” de pe Facebook din alta perspectiva

1694291

Inca vad postari pe Facebook si bloguri despre oameni care se plang pentru ca i-a cenzurat Facebook din diverse motive si s-au trezit cu conturile blocate si dupa cum bine stiti am scris cateceva pe subiect in urma cu ceva vreme.

Insa o stire aparuta azi in feed m-a facut sa vad lucrurile astea din alt unghi, unul destul de periculos pentru cei care cred ca e OK sa scrie orice elucubratie pe internet fara sa fie cumva obligati sa si-o asume.

Am sa plec de la premisa drepurilor care i se comunica fiecarui acuzat la retinerea sa de catre politie. Stiti probabil din filmele americane ca atunci cand politia te retine ti se citesc o serie de drepturi. Primul din ele fiind acela ca ai dreptul la presumtia de nevinovatie ce ti-e garantata pana cand un tribunal dicteaza contrariul. Apoi ti se spune ca ai dreptul sa nu spui nimic, adica sa TACI, iar daca n-o sa TACI, tot ceea ce spui poate sa fie si O SA FIE folosit impotriva ta.

Ma opresc aici pentru ca astea sunt ideile fundamentale ale conceptului pe care vreau sa-l dezvolt mai jos. Sa revenim la „cenzura” de pe Facebook.

In cazul in care nu ati aflat inca, Spania a lansat si implementat registrul pasagerului pe toate aeroporturile nationale incepand cu acest an din motive ce tin de combaterea terorismului. Multi spun ca e de fapt un principiu machiavelic ce ascunde cu totul alte scopuri. Poate ca asa e, dar n-am sa intru in detalii aici pentru ca nu tine neaparat de subiectul cenzurii pe Facebook.

Nu stiti ce e registrul pasagerului? Ei bine va spun eu. Folosind inteligenta artificiala (ma rog, ceea ce azi numim inteligenta artificiala) si big data, spaniolii au implementat un sistem avansat de control al pasagerului pe fiecare aeroport de pe teritoriul Spaniei. Astfel, inainte de a ajunge la controlul vamal, pasagerul e obligat sa scaneze codul de bare al biletului pentru a putea trece de un rand anume de turnicheti. Dupa ce scaneaza codul respectiv acelasi pasager trece printr-un culoar in zig-zag ca sa ajunga la controlul vamal efectiv.

In momentul in care se scaneaza codul de pe biletul respectiv se activeaza automat registrul pasagerului, un sistem automat care coroboreaza datele de pe bilet, gen nume, prenume, data de nastere, adresa, locatie etc. cu profilele online care corespund cu datele respective si cauta online informatii care ar putea sa denote un oaresce comportament. In cazul Spaniei sistemul se limiteaza la o cautare in materie de suspecti de terorism si/sau trafic de droguri, dar sistemul asta e capabil sa lucreze si dupa alte pattern-uri, mai mult sau mai putin legitime.

Acum ganditi-va ca poate o tara precum Ungaria de exemplu implementeaza la un moment dat acest sistem pentru a-i identifica pe toti aia care pe Facebook fac misto de bozgori si sunt antisemiti sau o tara ca Rusia face acelasi lucru ca sa-i identifice pe toti aia care au dat share la meme-uri cu Putin.

Stiu. par chestii absurde, dar in tari cu o influenta puternica a nationalismului si religiei in politica totul e posibil. Nu e ca si cum n-ar exista precedente in acest sens prin diverse tari de sorginte musulmana. In Turcia de exemplu e ceva la ordinea zilei ca lumea sa ajunga la parnaie pentru ce a postat online, iar in tari precum Egipt, unde a avut loc o primavara araba, nu s-a schimbat nimic pentur ca in 2015 un student a ajuns la parnaie pentru o poza postata pe Facebook, in 2016 lumea era arestata pentru comentarii pe Facebook, iar in 2017 un avocat a primit 10 ani de parnaie pentru c-a postat pe Facebook.

Nu conteaza prea mult ce-au postat ci conteaza ca o parte din continutul de pe profilul de social media al unui individ poate sa fie considerat ofensiv sau ilegal de catre o tara anume.

Veti spune ca nu prea conteaza ce se intampla in tarile arabe pentru ca noi postam din UE unde e mult lapte si miere, doar ca din cand in cand poate ca vrem sa mergem la un all-inclusive ca sa avem ce posta pe Facebook si instagram, si poate, doar poate, pana atunci tara in care alegem sa ne facem concediul trece o lege similara cu asta din Spania prin care controleaza activitatea online a fiecarui pasager si astfel dupa concediul placut, in loc sa ne intoarcem acasa ne trezim ca suntem abordati de controlul vamal si condusi in sala de interogatoriu ca sa lamurim de ce am scris in urma cu cativa ani pe Facebook ca musulmanii sunt de cacat, ca sunt toti teroristi, ca islamul e naspa si ca nu-i dorim la noi in tara.

Daca e sa privim din punctul asta de vedere parca nu mai e asa naspa ca Facebook s-a trezit sa cenzureze anumite chestii pentru ca in definitiv treaba asta are capacitatea de a-i proteja pe idioti de propria prostie.

Desigur, sistemul e imperfect si inca mai sunt victime colaterale, dar totusi…

P.S. Sunt sigur ca multi se gandesc ca daca or sa calatoreasca cu masina sau cu alte mijloace de transport nu exista un risc la fel de mare, insa astfel de sisteme pot sa fie integrate si la nivel de controale vamale terestre si cu siguranta or sa fie integrate si pe sistemele mobile ale politiei (politia din China utilizeaza deja un sistem de recunoastere faciala). Ba mai mult exista sanse foarte mari ca niste tari mai conservatoare sa introduca sisteme dinastea chiar si pe bancomate si sa identifice profilul unui individ de fiecare data cand retrage bani de la bancomat.

1694291