Cateva idei despre spam si spammeri

Probabil ca ati remarcat cu totii faptul ca uneori mai postez cate un raport de spam pe aici si daca timpul imi permite mai fac si o mica investigatie pentru a-i identifica pe responsabili. Sunt sigur ca primul gand al multora a fost ca nu prea am ce face cu timpul liber, sau ca as putea sa dau unsubscribe si sa “scap”, doar ca povestea nu-i chiar asa de simpla.

In cazul spammerilor, functia de “unsubscribe” e doar de decor pentru ca lipsa ei poate sa atraga cu adevarat probleme legale, asa ca mai degraba mi-as pierde timpul sa dau unsubscribe fiecarui spam, decat sa-i fac o captura de ecran si sa-l postez public.

In al doilea rand, raportarea lor catre providerii cu care lucreaza (majoritatea spamurilor vin cu link de afiliat) e inutila pentru ca de cele mai multe ori in timp ce tu primesti promisiuni ca or sa se ia masuri, spammerii primesc doar o avertizare de care uita pana a doua zi si continua sa faca spam. Cei de la platformele de afiliere, desi stiu bine cine face spam nu au nici cea mai mica intentie sa le inchida conturile pentru ca in fond spamul pe care-l fac altii cu linkurile de afiliat genereaza comisioane si profit.

Asa ca singura solutie eficienta de a lupta impotriva spammerilor si a platformelor de afiliere care tolereaza spamul si ii ocrotesc pe spammeri pastrand tacerea privind metodele utilizate e sa ii raportam public ori de cate ori e posibil.

Desigur, raportandu-i public nu reinventam noi apa calda, insa contribuim intr-un fel sau altul la constientizarea unui fenomen ce devine din ce in ce mai intruziv. Pe la altii exista baze de date cu spammeri unde li se publica nu doar numele si adresele de email, ci si poza si adresa din buletin.

In mod ironic, printre numele listate la argentinieni apar si romanasi de ai nostri, semeti si mandri in pozele postate acolo pe site. Mandri probabil ca Romania e una din tarile cu crestere mare pe domeniul IT, domeniu in care ei activeaza, facand spam desigur. Dar asta e motiv suficient ca ei sa fie mandri de ceea ce fac nu?

Probabil ca in acelasi timp va intrebati daca totusi eforturile astea au vreun rezultat. N-as putea nici sa va confirm si nici sa va infirm pentru ca eu am un blacklist de cateva mii de adrese de email, IP-uri, cuvinte cheie si domenii asa ca mi-e imposibil sa estimez, insa uneori mai primesc si feedback in urma unor postari in care ii denunt public pe spammeri, iar feedbackul respectiv imi dovedeste ca efortul nu e tocmai in zadar:

screen-shot-2016-09-29-at-07-11-36

In incheiere e musai sa ma intreb si sa va intreb pe cand putem spera si noi la o echipa care sa faca ceva productiv si sa puna bazele unei platforme care sa listeze cu nume si prenume fiecare spammer, fiecare link de afiliat cu care se face spam, fiecare platforma de afiliere care protejeaza spammerii si fiecare firma de hosting care tolereaza spamul si ofera resursele necesare pentru propagarea lui?

Si sa nu-mi spuneti ca exista abuse.ro, pentru ca rareori gasesti vreunul din IP-urile de pe care se face spam la ei in RBL si insusi disclaimerul lor arata faptul ca se cam spala pe maini de orice responsabilitate:

abuse.ro by itself neither does block email, nor operates a database of personal data. It only provides a list of IP addresses and domains that we consider probable sources of spam. Operators of mail servers may or may not use that information to classify or block the actual messages.