Artistii si clickbaitul

Screen Shot 2016-01-03 at 10.52.59

O serie de parieristi de prestigiu romani au convingerea ca pitzipongeala si cocalarismul s-au nascut la sat.

Satul romanesc, acelasi care a dat traditii milenare precum batutul nevestei sau petrecutul zilei de munca in birt nu e nici pe departe responsabil pentru pitzipongeala si cocalarism.

Dar poate sa fie responsabil pe alocuri in mare masura de prostia de a adopta din occident ceea ce-i mai prost si absurd, cum sunt pitzipongeala si cocalarismul.

Si pentru ca am stabilit clar de unde vine problema, trebuie sa mentionam faptul ca nici clickbaitul practicat intens de o serie de artisti de pe la noi nu e ceva nou si ca sunt destule vedete internationale de duzina care fac clickbaiting la modul grosolan pe profilele de social media.

Unul dintre artistii astia e Flo Rida, care posteaza zilnic cate un link de pe un site obscur la care si asociaza un mesaj specific clickbaitingului:

Screen Shot 2016-01-03 at 10.04.52 Screen Shot 2016-01-03 at 10.52.24

Desigur, unii mai naivi vor spune fara ezitare ca de fapt e un profil fals utilizat de un spammer fara scrupule, insa o vizita pe profilul respectiv releva faptul ca de fapt e un profil verificat de Facebook, iar detinatorul profilului e chiar Flo Rida:Screen Shot 2016-01-03 at 10.52.59

Judecand dupa numarul de likeuri pe care-l are fiecare postare dinasta putem ajunge la concluzia ca estimativ, o astfel de postare nu are mai mult de 1000 de clickuri efective, iar 1000 e o cifra infima in comparatie cu numarul total de persoane care teoretic au dat like paginii.

Daca facem abstractie de faptul ca in astfel de cazuri mai bine de 1/3 dintre urmaritori sunt falsi, cifra de 1000 de clickuri ramane la fel de irelevanta. Si atunci ma intreb cat de jos poate sa ajunga un artist ca sa se vanda pe cateva mii de dolari lunar unor retele de siteuri de clickbaiting?

Raspunsul, desi aparent complicat e cat se poate de simplu pentru ca si pe la noi artistii se vand pe-un corn si-o cola partidelor politice sau infractorilor fara sa le pese catusi de putin de faptul ca-si sifoneaza imaginea. De fapt artistii de duzina scosi pe banda rulanta nu au cum sa aiba o conduita morala superioara si astfel e normal sa se vanda ieftin altor oameni de duzina.