Capitalismul asta e asa de naspa…

1908202

Am o serie de prieteni care trag cu stanga politica. Ma rog e treaba lor ce si cum fac sau voteaza. Nu ma deranjeaza catusi de putin doctrina pe care o urmeaza cum ma deranjeaza faptul ca aproape de fiecare data cand discuti cu ei pe tema asta iti vor spune ca socialismul e miez pentru ca vrea binele oamenilor in timp ce capitalismul e raul absolut pentru ca vrea de fapt sa-i subjuge pe oameni.

Multora am incercat sa le explic faptul ca gresesc flagrant pentru ca cel care subjuga angajatul e statul cu impozitari excesive si adeseori abuzive sau supradimensionate in raport cu veniturile din tara respectiva. Da’ n-ai cu cine pur si simplu n-ai cu cine pentru ca niciunul dintre ei nu vrea sa recunoasca faptul ca statul socialist e bazat pe furt si face o politica inspirata din Robin Hood. Ba mai mult niciunul dintre ei nu vrea sa admita nici macar faptul ca oricarui angajat, indiferent de venitul pe care-l are i-ar sta mai bine cu inca 50% din salariu in buzunar. Pentru angajator n-ar reprezenta niciun fel de diferenta pentru ca angajatorul oricum plateste banii aia si acum, atat doar ca daca sub 20% din salariu s-ar duce la stat si restul ar ramane la angajat acesta ar trai mult mai bine si probabil ca i-ar creste si productivitatea. Procentele exorbitante incasate de stat sub conceptul de asistenta sociala sunt de fapt in mare parte bani pentru furat si cam atat pentru ca la fel cum scria si Fido in urma cu ceva vreme, Casa Asigurarilor de Sanatate are un cashflow la care cele mai mari banci din Romania pot doar sa viseze. Desigur metodele de furat sunt diverse si banii se fura chiar si cu complicitatea unora dintre cetateni care sunt pensionati de boala desi poate sunt sanatosi tun. Nu intru in discutie pentru ca s-a dezbatut subiectul asta in trecut.

Sa revenim la capitalism pentru ca despre el vorbeam. Oamenii despre care v-am vorbit mai sus sunt si cei care sustin cu vehementa faptul ca toti adeptii capitalismului sunt niste ticalosi egoisti care nu fac niciodata nimic ca sa ajute populatia. Probabil ca lucrul asta se datoreaza si impresiei pe care si-o fac sustinatorii doctrinei de stanga despre afaceristii de carton care s-au imbogatit exclusiv din contracte cu statul. N-as putea spune cu exactitate, dar presupun si eu pentru ca observ mereu cu cata agresivitate comenteaza pe subiect ori de cate ori se iveste oportunitatea.

Din cand in cand mai apar niste exemple concludente. Ba un oarecare precum Bill Gates doneaza ceva pentru niste saraci, ba un artist obscur precum Nicky Minaj ajuta o comunitate saraca din India, ba un croitor oarecare ca Amancio Ortega doneaza vreo 400 de milioane de euro catre sistemul sanitar spaniol dupa ce desigur isi plateste impozitele la zi fata de statul spaniol samd.

Astea sunt donatii destul de comune si oarecum previzibile. Ba mai mult o gramada de donatii se fac cu scopul de a scapa de un anumit cuantum de impozitare, in sensul ca firmele si persoanele private fac donatii pentru ca doar asa pot sa se asigure ca banii ajung direct la destinatarul care are nevoie de ei in loc sa-i plateasca statului sub forma de impozite pentru ca mai apoi sa se piarda sub forma a diverse tunuri date de politicieni corupti. Ori simplul fapt ca astora cu bani le pasa ce se intampla in definitiv cu banii aia e o dovada clara de altruism si compasiune fata de restul societatii.

Pe langa donatiile de care vorbeam mai sus mai sunt si alea pe care firmele mari le fac in caz de catastrofe naturale. Exemple recente fiind donatia de un milion de dolari pe care a facut-o Apple in Mexic (desi nu cred ca din Mexic a scos pana acum Apple suficient profit incat sa echivaleze donatia sau s-o amortizeze in vreun fel) sau donatia pe care a facut-o Elon Musk dupa ce a trimis fara sa faca prea multa gargara si propaganda sute de baterii si ingineri in Puerto Rico pentru a ajuta la restabilirea unui minim de capacitate electrica.

Ei stirea asta despre Elon Musk i-am dat-o unui stangist ca sa-i arat ca totusi capitalistii astia e si ei oameni care daca au un surplus oarecare se implica fara sa faca prea multa gargara, iar raspunsul nu s-a lasat asteptat si a venit sub forma sarcasmului. Ce sunt domne sute de baterii? Ce mare branza a facut asta pentru oamenii aia?

Pus in fata unei astfel de dileme existentiale n-am putut sa ma abtin si am intrebat si eu la randul meu retoric: Da socialistii aia ai tai buni si de oameni iubitori ce-au facut pentru sarmanii aia?

Din pacate asta-i lumea in care traim, iar modelul politic de stanga ce in definitiv se dovedeste doar un fel de propaganda ieftina nu e doar absurd ci si ignorant fata de nevoile societatii moderne. Pe oamenii aia din Mexic si pe ailalti din Puerto Rico i-a ucis, sau i-a ruinat dupa caz coruptia pe care tot ei au tolerat-o ani la rand, iar aceeasi coruptie poate sa distruga orice alta tara, oricat de puternica s-ar crede.

Si totusi capitalismul e naspa, pentru ca asa e la moda. Bogatii care fac si intretin locuri de munca, contribuind astfel direct sau indirect la avutia tarii si la consum sunt de vina ca politicienii si functionarii fura, nu oamenii care-i voteaza si-i tolereaza.