Rebeliunea socialismului

Sunt constient de faptul ca foarte putini inteleg de fapt ce s-a intamplat in Catalunia in ultimii ani si de ce s-a ajuns la situatia de azi asa ca am sa incerc sa lamuresc putin situatia.

Adevarul nespus, nerecunoscut si inteles doar de putini e ca in Catalunia, socialismul s-a ridicat impotriva socialismului. E o rebeliune a socialismului local impotriva socialismului central ce in opinia mea dovedeste inca odata daca mai era nevoie esecul doctrinei politice de stanga.

Veti spune ca nu-i asa si ca la guvernare in Spania e dreapta politica. Foarte corecta observatia, insa sa nu omitem faptul ca actuala constitutie spaniola e rezultatul unui compromis intre stanga si dreapta politica, compromis realizat in urma cu vreo 40 de ani, iar de atunci la putere s-au succedat deopotriva guverne de dreapta si de stanga care n-au adus nicio modificare vizibila constitutiei respective. Spania care are impozitare progresiva, care garanteaza dreptul la locuinta si la o masa calda zilnic prin constitutie e un stat profund socialist, chiar daca la guvernare se afla un partid de dreapta. Partidul asta nu face decat sa respecte compromisul facut de predecesorii sai si cam atat.

Miza referendumului pentru secesiune vine tocmai din tratamentul insuportabil pe care a ajuns sa-l presupuna socialismul pentru cei care produc, tratament de altfel usor de experimentat si in Romania, un alt stat profund socialist. Partidele care sustin referendumul vorbesc despre identitate, etnie, cultura si limba pentru ca subiectele de economie sunt mai greu de inteles si digerat si mult mai greu de transformat in populisme ieftine. Pe cand treaba cu identitatea si patriotismul sunt populisme fine, lesne de inteles care lovesc direct acolo, la corazon.

Totul absolut totul pleaca de la banii pe care Catalunia ii produce si ii trimite la centru (link via Mindruta) pentru ca acestia sa fie redistribuiti si sa nu se mai intoarca inapoi decat mai putin de 50% pentru ca restul se duc in alte reguni ca sa-i intretina pe trantorii care cred ca menirea lor pe lumea asta e sa incaseze ajutoare sociale.

Si ce e extrem de curios si de intrigant e faptul ca partidele care s-au rebelizat impotriva socialismului sunt partide de stanga si extrema stanga, deci sustinatoare ale modelului socialist. Ma rog sustinatoare pana in punctul in care acesta isi arata adevarata lui valoare.

In incheiere e musai sa marturisesc faptul ca n-am crezut vreodata c-am sa traiesc sa vad o revolta a socialismului ca doctrina (adica teoretic) impotriva socialismului ca politica de stat (adica practic).