Ardelenii sunt rasisti

Stiu ca suna a generalizare, dar de mult ma gadesc la acest subiect. Cu siguranta nu toti ardelenii sunt rasisti. Dar foarte multi sunt. Mai ales cei de varsta a doua si a treia si, din pacate, transmit mai departe aceasta meteahna.

Ardelenii ii injura si ii considera inferiori pe olteni, moldoveni, bucuresteni, tigani, evrei, unguri. Mai putin sasii. Desi si aici au scos cateva „perle” de pastrat in familie gen „sas prost”.

Veti zice ca exagerez! Credeti? De cate ori in discutii in familie, la servici auziti „Era oltean! Un puturos.” „Moldovean imputit” „Sas prost” „Bozgor” „Tiganii aia?!?” si asa mai departe. As putea continua pe zeci de pagini. Mai grav este ca aceste expresii fac parte din vocabularul uzual al prea multor ardeleni. Sunt transmise copiilor si nepotilor.

In satele din Ardeal tiganii nu au voie sa isi faca o casa decat la iesirea din sat, undeva izolat.

Ardelenii, ca si romanii in general, ar trebui sa fi invatat cel mai bine toleranta tocmai pentru ca in istorie ei erau cei persecutati. Se pare insa ca odata cu emanciparea s-au vazut „sefi” si au tratat pe restul exact cum au fost ei tratati. E nevoie de inalta demnitate morala si educatie (nu doar scolara) pentru a invata sa iti iubesti aproapele PE BUNE si nu doar sa spui asta la biserica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *