Protest la inaltime


Asa cum am anuntat azi la ora 12 am fost la monumentul din Dealul Gusteritei pentru a protesta impotriva intentiei firmei Tondach Romania Srl de a defrisa 45 de hectare de padure din acest deal pentru o exploatatie miniera.

La ora 11.10 am ajuns la monument eu si Dan pregatiti cu bannerul. Am scris rapid S.O.S. GUSTERITA pe el si l-am agatat pe monument. Deja era un om sus la monument.

Apoi a sosit si presa valuri, valuri. M-a bucurat raspunsul presei locale si a corespondentilor nationali. A fost toata lumea mai putin Antena 1 si Sibiu Standard (oare de ce?). Le multumesc tuturor pentru ca au venit si pentru ca ne sustin in aceasta cauza. Cum zicea o jurnalista “Si noi suntem sibieni!”

Am fost cred 8 protestatari, din care 2 din Gusterita. Atmosfera a fost relaxata. Am vorbit despre cele 45 de hectare, despre importanta padurii pentru comunitate. Le-am spus jurnalistilor de riscurile la care se expun locuitorii din Gusterita prin aceasta defrisare, inclusiv cel al alunecarilor de teren.

S-au dat interviuri si declaratii TV. Sa vedem cum prezinta presa evenimentul.

M-a bucurat ca a fost si sora mea Ioana cu sotul ei Dani sa sprijine protestul si alaturi de ceilalti participanti am tinut bannerul creat in mana in fata unui copac – gest simbolic al luptei noastre pentru natura.

Si a venit si partea amuzanta cand deodata printre noi au trecut razant 3 oameni de la Agentia Locala de Protectia Mediului. Cand au vazut presa au vrut sa se intoarca la masina cu care au venit sa plece. Dar jurnalistii au fugit dupa ei. Un sef de la Mediu a spus ca el e in concediu si nu face declaratii. Dar cand a fost intrebat “Dar daca sunteti in concediu cum de ati venit cu masina de servici pana aici?” El s-a balbait si a spus “EU am venit pe jos!” si a luat-o la goana peste pajiste. Ceilalti doi de la Mediu s-au suit iute in masina si au demarat in tromba sa il recupereze in celalalt capat al pajistii pe seful lor. A fost haios si jenant!

Asa cum am spus presei la final urmeaza saptamana viitoare sa facem o parada prin centrul Sibiului. Nu vom mai face protest ci parada! Veti vede! Pentru asta insa avem nevoie de 6 voluntari minim. Cine se inscrie?

Si iata si cateva fotografii de la protestul nostru: