Adevarul din spatele profesiei

hand-869322

Ieri am dat peste un articol din The Guardian ce sustine pe baza unor studii faptul ca 1 din 3 angajati din Marea Britanie si-au gresit meseria.

Desigur, desi vorbim de o estimare locala aplicarea ei se poate extrapola la nivel global pentru ca ma indoiesc de faptul ca poate sa existe o variatie foarte mare statistic vorbind.

In cazul asta exista o serie de aspecte care ar trebui luate in calcul si care sunt relevante in cazul oricarei profesii si in cazul oricarui domeniu in parte:

  • Exista oameni pasionati, educati si pregatiti pentru o profesie anume, a caror valoare adevarata nu e recunoscuta si apreciata datorita unor favoritisme personale fata de alti angajati sau aspecte de natura financiara. Studiul in cauza spune ca unul din 6 angajati sunt supracalificati pentru munca pe care o fac.
  • Exista oameni ce au fost angajati pe baza diplomelor anexate la CV si nu pe baza experientei sau a unei probe de lucru efective si de cele mai multe ori aceste diplome nu-i califica atunci cand vine vorba de aplicarea practica. Romania (printre altele) e plina de prosti cu diploma. Acelasi studiu confirma de altfel ca unul din 6 angajati e subcalificat pentru munca pe care-o depune.
  • Desi exista un volum imens al somerilor si desi exista o oarecare teama ca locurile din fabrici or sa fie luate de catre roboti in urmatorul deceniu in acelasi timp, paradoxal o sumedenie de firme fac compromisuri si angajeaza personal slab pregatit tocmai pentru ca nu gaseste suficient personal bine pregatit pe piata muncii, sau personal dispus sa se mute pentru a-si exercita profesia. Desigur si factorul salarial e determinant in astfel de cazuri, insa e timpul ca angajatii sa inteleaga faptul ca nimeni cu o experienta in nu-i plateste regeste fara sa-si dovedeasca adevarata valoare.
  • Majoritatea somerilor sunt oameni fara o calificare anume, sau cu o calificare slaba ce nu le-a putut asigura un loc de munca si care nu vor sa se recalifice pe un domeniu unde ar putea sa fie productivi.
  • Foarte multi care nu-si gasesc locul intro firma, fie pentru ca vor prea mult oferind prea putin, fie ca sunt suficient de capabili si destul de lenesi ca sa fie productivi se orienteaza spre fel de fel de afaceri de neam prost, precum buticareala sau turismul.
  • Criza pe piata muncii are doua taisuri, unul ce face referire la multitudinea de someri necalificati sau calificati intr-un domeniu gresit si lipsa de personal calificat ce tine pe loc sau chiar duce la inchiderea unor afaceri ce de altfel pareau promitatoare.

O vorba din batrani spune ca daca pui pasiune in ceea ce faci n-o sa simti ca muncesti si eu unul, la fel ca si multi altii suntem exemplul potrivit in acest sens pentru ca ne-am urmat pasiunea si nu nevoile aparente. Tocmai de aceea vreau sa le transmit celor ce abia pasesc in viata pe piata muncii ca jobul de la spalatoria auto e potrivit pentru o vara in timp ce buticareala e potrivita la pensie cand n-ai altceva mai bun de facut. In schimb orice pasiune poate sa aduca locul de munca mult visat atat timp cat exista disponibilitatea de a investi timp si bani pentru a-ti perfectiona abilitatile si pentru a te perfectiona intr-un domeniu anume.

Criticat si descurajat pe vremea cand pierdeam noptile incercand sa aflu toate secretele internetului, frustrat cand am incercat sa fac din pasiunea mea o afacere intr-un mediu economic ostil si motivat atunci cand incarcam si descarcam marfa in engross sau cand greblam gradini, tundeam iarba si vopseam tamplarie pe la maiorchini nu ma-m dat deoparte niciodata si nu m-am plafonat acceptand sa practic la nesfarsit o meserie pe care n-o simpatizam.

Profesia, la fel ca si casnicia e o conditie cu care ajungi sa-ti traiesti cea mai mare parte a vietii si conditia primordiala e s-alegi bine de la inceput ca sa nu regreti pe urma.

hand-869322