Sportul, arta si cultura au nevoie de sustinere

Intr-o societate in care domina excesele, kitschul si grandomania activitati practicate doar de persoane talentate si care muncesc mult sa se perfectioneze, precum sportul, arta si cultura sunt neglijate si adeseori ignorate.

Noi romanii avem capacitatea sa ne mandrim cu orice rahat si nu ne mai incapem in piele atunci cand sportivii sau artistii nostri ating performante de neimaginat, chiar daca n-am contribuit direct si activ la succesul lor. Dupa atatia ani de decadere morala si sociala, dupa ce ca ne-a aratat o intreaga Europa cu degetul datorita barbarismului cu care abordam societatea moderna.

Si totusi exista cazuri de oameni care incearca sa faca eforturi supraomenesti doar pentru a atinge anumite nivele de performanta mai degraba din pasiune si mai putin motivati de bani. Astfel de oameni sunt artistii pe care nu-i vede aproape nimeni si sportivii pe care nu-i incurajeaza aproape nimeni in afara de galeria fidela formata din parinti sau prieteni.

Cum finantarile de la bugetele de stat sunt aproape inexistente, iar atunci cand sunt se sifoneaza de catre “menegeri” dubiosi inhaitati cu primari si consilieri locali carora le platesc bani grei pentru a sifona banii de investitii, orice activitate sportiva sau culturala e sortita esecului daca nu beneficiaza de sustinerea populatie.

In cazul asta se afla zilele astea si CSU Sibiu, ce-si doreste sa pregateasca pentru performanta 60 de tineri baschetbalisti si n-are unde pentru ca nu dispune de o sala in care sa-i antreneze. Astfel o serie de sustinatori s-au inscris in cursa maratonului din Sibiu pentru a responsabiliza populatia in fata unor astfel de lipsuri si pentru a reusi sa stranga o suma importanta ce ar ajuta CSU Sibiu sa ofere celor 60 de tineri o sansa la performanta.

Screen Shot 2016-03-19 at 08.03.14

Spre deosebire de cei care cred ca daca dau un share sau un like chiar ajuta cu ceva, eu si cunoscuti de-ai mei am facut deja donatii (mici ce-i drept) ca sa sustinem astfel de activitati. Si nu, nu e nici vorba de faptul ca vrem sa ne laudam sau sa ne arogam vreun merit ci ca vrem de fapt sa demonstram faptul ca daca dai doar like si share fara sa donezi, pentru tinerii ce au nevoie de finantare nu reprezinti nimic decat un oportunist care abia asteapta o noua oportunitate de a se umfla in pene si a se declara mandru ca-i roman.

Pentru cei ce doresc sa afle mai multe informatii despre aceasta initiativa, pagina de Facebook e locul potrivit si pentru cei ce vor cu adevarat sa sustina acest proiect o pot face pe pagina maratonului, dand click pe numele alergatorului pe care-l sustin. Eu am sustinut-o pe Gabi Visan in primul rand pentru ca-i avrigeanca si-n al doilea rand pentru ca mereu s-a implicat activ in sustinerea unor astfel de proiecte.