Uniti Salvam!

I-am vazut in ultima perioada pe multi defiland pe la TV, pe la radio si pe net cu diverse articole ce incurajau campanii pentru salvarea Rosiei Montane, pentru combaterea gazelor de sist, pentru salvarea brazilor de craciun sau mai stiu eu ce alta balarie. N-am vazut insa pe nimeni sa iasa in strada pentru salvarea omului de langa el.

Asta fiindca cu totii am devenit mult prea ignoranti la viata omului de langa noi la fel cum si el a devenit poate ignorant in ceea ce ne priveste pe noi, problemele prin care trecem sau solutiile de care am avea nevoie sa trecem peste probleme.

Unul dintre motivele pentru care am plecat din tara in urma cu aproape patru ani a fost ignoranta. Un alt motiv a fost indolenta si ignoranta oamenilor din sistemul medical. De la femeia de servici ce sterge prin saloane cu acelasi mop pe care l-a folosit la pisoar pana la chirurgul ce accepta cu nonsalanta plicul cu sutele de euro. Am avut si eu la randul meu nevoie de o operatie pe care am realizat-o aici datorita riscurilor la care m-as fi expus operandu-ma in tara. Spre deosebire de altii eu am fost unul din norocosii care au avut parte de o operatie usoara si acoperita de asigurare. In tara insa sunt multi care au nevoie de operatii complexe ce costa foarte scump.

Am tot vazut de-a lungul anilor diverse campanii la TV prin care se incerca strangerea de fonduri pentru ca unii dintre noi mai mult sau mai putin cunoscuti sa poata sa se trateze in strainatate. La prima vedere sumele respective sunt de-a dreptul exorbitante si asta nu fiindca exista in spitalele austriecilor sau germanilor sau japonezilor niste lacomi ce au nevoie de banii aia ci fiindca indolenta si japca din sistemul sanitar romanesc a facut ca spitalele din Romania sa nu fie competitive din acest punct de vedere. Astfel operatii ce s-ar putea realiza la noi in tara daca ar exista bunavointa directorilor de spitale de a face lobby pe langa politicieni ca sa finanteze achitia de echipamente si trainingul doctorilor, se realizeaza doar in strainatate unde costurile sunt uriase. Evident ca in realitate le percepem noi ca fiind uriase fiindca daca am tine cont de calitatea oferita in ceea ce priveste serviciile medicale din acele tari vom constata faptul ca nu sunt chiar asa de mari. Ba mai mult multi dintre voi vor fi surprinsi sa afle ca astfel de operatii ce costa mii, zeci de mii sau sute de mii de euro sunt in tarile in care se realizeaza suportate TOTAL sau partial in anumite cazuri de serviciul de asigurari sociale si cel de asigurari private dupa caz.

Si totusi chiar si asa ii putem salva si ii putem ajuta pe acesti oameni. Stiu ca o suma de 5000 de euro de exemplu pare mare pentru multi dintre voi si atunci cand se cere o donatie de 5000 de euro multi veti spune ca n-aveti bani. Dar nimeni nu va cere sa donati o suma minima. Astfel pentru o persoana care are nevoie de 5000 de euro e suficient ca 5000 dintre noi sa doneze 1 euro si problema s-a rezolvat. Cred ca 1 euro isi poate rupe fiecare din buzunar sa faca o donatie. La sume mai mari evident impactul economic e mai mare. Si totusi la 20000 de euro putem face cu totii un efort chiar daca vorbim despre 3 euro care-i echivalentul unui pachet de tigari. Fiindca doar uniti putem sa-i ajutam pe acesti oameni. Trebuie doar sa si vrem sa facem asta.

In urma unei postari pe grupul de Facebook al Avrigului am aflat de Adina care desi a primit sustinere financiara din partea casei de asigurari de sanatate in valoare de 200000 de euro pentru realizarea transplantului de care are nevoie mai duce lipsa de o suma de 20000 de euro pentru tratamentul ce urmeaza acestui transplant.

1979929_638165046264007_161647910_oImediat dupa ce am vazut postarea am contactat pe cei responsabili cu pagina de Facebook si am cerut confirmarea faptului ca pot face o donatie in euro dintr-o tara straina fiindca stiu ca doar cu ajutorul nostru, al tuturor se poate rezolva aceasta problema.

Donatia mea n-a fost mare, insa e binevenita oricat de mica e ea. Suma deloc exacta reprezinta de fapt valoarea ramasa in cont dupa plata taxelor si e o suma de care evident ma pot lipsi atat timp cat stiu ca unei persoane ii poate folosi.

Screen Shot 2014-03-03 at 16.14.20

Sunt sigur ca familia si prietenii Adinei au depus in contul acesteia sumele pe care le puteau oferi in acest sens si sunt sigur ca mai sunt si altii care au donat cat au putut pentru aceasta cauza. Totusi la o populatie de 376000 de locuitori cum are judetul Sibiu o suma de 20000 de euro n-ar trebui sa fie o problema. Dupa cum spuneam e nevoie de vointa si e nevoie ca toti cei care vor sa ajute sa si doneze. Solutia nu e sa-i dai un like sau un share Adinei pe Facebook ci sa mergi la banca sa depui o suma de bani in cont, indiferent cat e ea. Solutia in orice alt caz e aceiasi fiindca Adina nu plateste tratamentul de care are nevoie prin like-uri sau share-uri pe Facebook.

Detaliile cazului desi putin gresite se gasesc si in articolul de pe Turnul Sfatului pentru doritori unde aveti un numar de telefon pe care-l redau si eu aici 0757076384 prin care puteti contacta familia si verifica veridicitatea cazului in cazul in care sunteti sceptici.

De asemenea aveti la dispozitie si contul IBAN in care se pot face donatiile direct: RO96RZBR0000060016466064.

1974442_711265512258941_1959000085_n10002740_711265262258966_2027622283_nNu va pot spune suma exacta de care mai are nevoie fiindca n-o cunosc si nici nu cred ca are vreo insemnatate cu exceptia cazului in care sunteti destul de potenti financiar si doriti sa acoperiti integral suma ramasa fapt pentru care trebuie evident sa contactati familia.