ghiseul.ro, la fel de inutil si la 5 ani de la lansare

Screen Shot 2016-03-28 at 07.44.18

Pe reddit s-a iscat o discutie pe tema noului feature introdus de ghiseul.ro si a scris si Marius cateva randuri pe tema asta, numai ca pentru mine si multi altii ghiseul.ro e o unealta la fel de inutila precum era si in urma cu 5 ani, iar noua functionalitate e o chestie banala ce teoretic trebuia introdusa in urma cu multa vreme.

Am scris in urma cu ceva vreme asupra faptului ca Primaria Avrig nu exista pe ghiseul.ro si astfel n-am posibilitatea sa-mi platesc darile la stat online si in timp util, iar in situatia mea se afla cel putin 500 mii de romani plecati din tara. Desigur, unii care au ramas cu mentalitatea de pe vremea lui Cuza vor spune ca as putea sa trimit bani in tara si sa-mi plateasca altcineva, pentru ca de ce sa facem totul online cand putem sa trimitem depesa pe cal nu?

Am incercat si lucrul ala si pe langa comisioanele inutile si absurde percepute de bancile romanesti sau de anumite servicii de transfer bani m-am mai trezit si ca banii trimisi pentru plata unui impozit anume au ajuns altundeva decat trebuiau, dar asta-i doar un alt aspect si implicit o alta discutie.

Revenind la ghiseul.ro, in urma cu ceva vreme in sistem au aparut pe langa resedinte de judet si municipii atat orasele cat si comunele care lipseau de altfel din sistem.

Si uite asa am reusit sa gasesc in sistemul ghiseul.ro si Primaria Avrig, ce are ZERO utilizatori:
Screen Shot 2016-03-26 at 11.33.44

Probabil ca o sa va ganditi ca nimeni din Avrig nu stie sa foloseasca internetul, insa ma gandesc ca daca sistemul era catusi de putin util, din cei 2000 de avrigeni plecati in afara tarii si cei peste 3000 de avrigeni ce fac naveta la munca in afara orasului si n-au timpul necesar sa faca coada la biroul taxe si impozite se gaseau macar 100 care sa foloseasca ghiseul.ro.

De fapt daca sistemul asta era catusi de putin functional si util, eu eram probabil primul care-l foloseam. Numai ca la Avrig, ca si in alte orase si comune ce nu sunt resedinte de judet sau municipii nu poti decat sa platesti amenzi, de orice fel. Cand vine vorba de plata unor taxe locale, precum impozite pe imobile sau auto, taxa de salubritate sau mai stiu eu ce alte taxe (inclusiv alea pentru a evidenta populatiei) nu exista nicio optiune, iar in cazul asta, „ghiseul” trebuia sa se transforme in „amenzile” ca sa stie omul care-i in fond unica utilitate a unei platforme informatice care a costat o gramada de bani si are utilitatea unui site de cimitir:

Screen Shot 2016-03-26 at 11.34.42

Si totusi, dincolo de nemultumirile provocate de inutilitatea respectivului sistem, la 5 ani dupa lansare exista o chestie care mi-a facut ziua mai buna si care in opinia mea ar trebui transformata in stema fiecarei institutii publice, pentru ca in fond e atat de emblematica gaura aia la care te apleci cand ajungi la ghiseul de institutie incat designerul siteului a stilizat-o in logo.

Pe langa obisnuita coada de la: sectia de votare, magazinul ce azi baga produse la oferta, bancomat in ziua de salar, casele de marcat din supermarketuri cu o zi inainte si dupa Craciun sau Paste; simbolul care ne defineste cel mai bine e gaura din geamurile de la ghiseurile de orice fel, pusa suficient de jos incat sa fie nevoia sa ne aplecam spasiti in fata functionarului public ce se transforma pentru cateva minute intr-un zeu atotputernic, care in baza actelor pe care le detinem decide daca ne curma suferinta sau ne trimite inapoi in iadul birocratiei.

Despre cozile de la ghiseele de taxe si impozite nici nu ma sinchisesc sa scriu, au facut-o altii mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *