Va mandriti cu ceva ce nu-i al vostru

In urma cu vreo cateva zile se trezise un nene sa ma apostrofeze pe Facebook datorita faptului ca am scris de femeia cu stiuletii la check-in in loc sa scriu despre olimpicii Romaniei.

Acest lucru m-a facut sa ma gandesc la ce s-ar mai putea scrie despre elitele tarii. Au fost expusi suficient in ziare, au fost expusi si la TV adeseori, chiar daca in cadrul unor stiri pe scurt si au fost expusi destul de mult pe social media. Acei tineri au facut o performanta notabila si de luat in calcul, insa n-au facut o performanta care sa le justifice ridicarea de statui pentru asta.

Si generatia mea avut olimpici, si generatia dinainte a avut si fiecare generatie ce a urmat a avut olimpici, mai multi sau mai putini, la matematica sau la filozofie etc. si astfel daca tinem cont de faptul ca rezultatele exceptionale la invatatura tin de o serie de factori si sunt aplicabile doar individual nu prea vad motive de mandrie.

Desigur e normal sa se mandreasca elevii olimpici, e normal sa se mandreasca profesorii care i-au indrumat si e normal sa se mandreasca parintii acestor elevi, insa nu mi se pare normal sa ne mandrim noi.

Si nu mi se pare normal sa ne mandrim cu asa ceva prin simplul fapt ca desi prezentata global, vorbim de o performanta individuala care tine in primul rand de vointa, pentru ca fara vointa tinerii astia nu ajungeau departe. In al doilea rand tine de eforturile familiei de a-si educa odraslele si a-i transforma in niste invingatori. Si in al treilea rand tine de efortul aproape supraomenesc pe care-l fac acesti tineri ca sa aprofundeze o materie dincolo de programa scolara in timp ce sunt agasati de materii si notiuni irelevante zi de zi la scoala.

Performanta pe care o ating toti acesti tineri nu face decat sa le lumineze drumul spre succes in afara tarii. E frumos sa ne laudam cu performantele lor atunci cand ii accepta 5 universitati dintr-o tara straina sau cand dupa ani si ani exceleaza in domeniul de activitate, dar e ipocrit sa facem asta atat timp cat pentru ei Romania nu poate sa ofere nimic, dar absolut nimic pe masura performantei lor.

Fostii mei colegi de liceu care au fost la randul lor olimpici chiar si daca doar nationali au plecat din tara de indata ce au avut oportunitatea si s-au perfectionat in tari straine unde si-au putut cladi o cariera bazata strict pe nivelul lor intelectual, lucru pe care nu-l puteau face niciodata in Romania.

Prieteni de-ai mei cu mult mai in varsta imi povestesc adeseori despre cat de bucurosi sunt de faptul ca odraslele lor, adeseori elevi si studenti de loc secund in Romania, sunt sefi de promotie in universitati straine intocmai pentru ca in Romania le-a luat fata fii si fiicele de senatori, deputati, politicieni de rang inferior, evazionisti fiscali, contrabandisti sau mai stiu eu ce specimene care platesc bani grei catre profesori universitari tocmai pentru ca tolomacii pe care i-au crescut intr-o educatie complet gresita sa fie sefi de promotie desi habar nu au ce li se preda la scoala.

Ori lucrul asta nu denota decat faptul ca cei care se mandresc cu performantele altora sunt ipocriti, poate mai ipocriti decat cei care-si asuma platind bani grei calificari pe care nu le stapanesc.

Astfel dragilor inainte sa va bateti cu pumnul in piept de mandrie ca o serie de tineri au obtinut performante notabile la o olimpiada mai bine ganditi-va ca anul acesta 1/3 dintre elevi au picat un examen de maturitate ce a presupus proble de nivelul clasei a VII-a. De asemenea ganditi-va la ce eforturi financiare au facut parintii acelor copii pentru a-i mentine la nivelul elitist de care dau dovada. Cati bani s-au cheltuit pe carti, pe mentinerea intr-un liceu nu bun ci foarte bun, pentru asigurarea unei educatii casnice de inalt nivel.

Si nu in ultimul rand ganditi-va ce-ati facut voi pentru ca odrasla voastra sa va dea motive de mandrie sau ce ati putea sa faceti in acest caz. Pana una alta, zic sa lasati mandria asta prosteasca deoparte si sa le oferiti intimitatea si decenta de care au nevoie sa-si asume si sa-si recunoasca singuri meritele.

Tinerii astia olimpici nu sunt ai Romaniei, sunt ai occidentului care-i cere si care are nevoie de ei mai mult decat are Romania din cate se pare daca tinem cont de climatul socio-educational romanesc.