USR e noul PSD

accordion-gf3e8c2155_1920

Cel mai mare expert în economie de la USR a grăit despre diaspora (backup) și a spus niște chestii despre diaspora ce l-ar impresiona până la muci chiar și pe Ponta.

De ce spun că USR e noul PSD? Păi ținând cont de faptul că nimeni nu s-a grăbit să combată ce a scuipat Caramitru și mai mult, trompetele PSD precum Liviu Alexa (backup) s-au grăbit să-i dea share și să-l aplaude ca foca e cât se poate de evident că împart aceeași viziune asupra diasporei, deși acum câțiva ani diaspora era OK pentru că-i vota.

Dar să facem puțină analiză pe text ca să înțelegem despre ce e vorba.

Caramitru zice că românii din diaspora sunt frustrați pentru că sunt săraci și de asta s-au trezit să voteze AUR.

Acuma nu știu zău pe ce cifre își bazează el raționamentul ăsta, dar mă îndoiesc de faptul că a făcut un studiu sociologic și financiar în diaspora ca să vorbească în baza unor cifre concrete. Sunt sigur totuși că au mai făcut vreun sondaj ceva pe acolo pe la USR și au aflat că AUR le-a cam luat fața așa că frustrarea despre care vorbește cu atâta convingere Caramitru e în altă parte.

Să nu mai lungim atât de mult povestea asta și să spunem lucrurilor pe nume.

Caramitru își argumentează ideea după ce enumeră o serie de profesii cu salariile corespondente de prin București, Cluj și alte zone cu un PIB per capita relativ mai mare, apoi susține fără vreo dovadă clară că în diaspora românii lucrează pe salarii mult mai mici decât în România și cum în diaspora totul e de regulă mai scump, românii din diaspora sunt mai săraci decât ăia de acasă.

Probabil de aia diaspora românească a fost și în 2021 cel mai mare investitor străin din România (backup) pentru că ăștia de pe aici sunt foarte amărâți.

Acuma o chestie pe care n-o prea înțelege Caramitru, sau se face că nu o înțelege are de-a face cu pandemia și cu efectul pandemiei asupra diasporei românești.

Între 2020 și 2021 cel puțin din Spania au plecat vreo 300 mii de români conform datelor oficiale publicate de spanioli acum ceva vreme. 99% din cei care s-au întors înapoi în țară erau probabil în situația descrisă de Caramitru, cu salarii mult prea mici și job-uri mult prea precare ca să-și permită luxul de a dormi liniștiți pe aici.

Din păcate pentru Caramitru și cei care gândesc ca el oamenii ăia vor vota cel mai probabil AUR sau PSD la următoarele alegeri.

Din păcate pentru oamenii ăia, ei nu se încadrează în expectativa lui Caramitru de la se angaja în București și a lăsa deoparte Teleormanul sau Vasluiul pentru că pur și simplu nu au calificarea necesară ca să facă treaba asta. Fix din același motiv n-au rezistat nici în diaspora.

Apoi, apropo de rasismul pe care-l menționează Caramitru, nu zic că nu există rasism sau discriminare, însă românii sunt mult mai bine văzuți azi decât erau acum 10 ani, iar acum 10 ani erau mult mai bine văzuți decât erau acum 20 de ani.

Rasismul față de românii din țară se regăsește în vorbele lui Caramitru atunci când desconsideră în baza domiciliului din buletin. Eu lucrez aici în diaspora cu un român care întâmplător este din Vaslui, iar firma lui facturează în medie 1 milion de euro lunar de vreo doi ani. Ba mai mult, în ultimii trei ani am interacționat și am ajuns să cunosc o sumedenie de români din diaspora ce lucrează la firme mari pe poziții de conducere.

Dincolo de asta, faptul că se referă la românii din diaspora ca la o clasă inferioară de români și îi cataloghează ca atare doar pentru că un număr extrem de mic dintre ei au votat cândva cu AUR e o nouă dovadă crasă de rasism.

Din fericire pentru românii de pe afară și pentru cei de acasă, cei care i-au comentat lui Caramitru la postare sunt mult mai inteligenți și bine intenționați decât el.

În altă ordine de idei postarea asta a lui confirmă, dacă mai era nevoie, faptul că USR e dominat de oameni cu viziune de extremă stânga și că adevărata lor concurență e de fapt PSD-ul.

Am să închei cu un alt argument, cel al prețurilor pentru că una din ideile de bază ale lui Caramitru e că aici totul e mai scump, iar salariile sunt mai mici.

Ei bine…

Și pot să confirm treaba asta foarte simplu. Acum câteva luni am avut musafiri care n-au mai fost pe la noi dinainte de pandemie și care erau uimiți câte poți cumpăra de la Lidl cu 80 de euro, cam cum eram noi uimiți în 2010 în Franța (care e extrem de scumpă) când neamurile la care am stat umpleau un portbagaj cu 100 de euro.

Aceiași făceau calculele când s-au întors acasă și constatau că viața de acolo e puțin mai scumpă decât aici în insulă unde toate sunt cu cel puțin 20% mai scumpe decât pe continent din cauza insularității. Cam la fel cum toate sunt cu 20% mai scumpe la București decât la Vaslui dacă vreți din cauză că sunt costuri mai mari la capitală.

Și mai e un aspect demn de luat în calcul și anume faptul că de cele mai multe ori calculul se face în baza parității dintre două monede și nu în baza puterii de cumpărare a unui salariu mediu în fiecare dintre țări. Dacă s-ar obosi careva să facă socoteala în baza puterii de cumpărare s-ar putea să aibă mari surprize.