UNESCO e pentru boi, nu pentru vitei

Va aduceti aminte de scoala si de fabule? La sfarsitul saptamanii trecute sibienii au fost facuti sa se simta ca niste vitei la poarta noua. Boii din fabula erau cei de la Ministerul Culturii, cei din primarie si “expertii romani” gen deputatul Gant.

Azi am citit in Rondul si Sibiu Standard despre acea intalnire de taina UNESCO. Ziaristii nu au putut afla prea multe inca dar poate timpul nu e pierdut ca de intalnirea a fost facuta din bani publici. Apropo de bani se zvoneste in urbe ca Ministerul Culturii a uitat sa plateasca factura pentru mesele de la intalnire.

Aceste actiuni de lobby sunt binevenite pentru scopuri insuite de localnici. In acest caz locuitorii din zona vizata, Centrul Isoric Sibiu, nu vor in patrimoniu UNESCO. Dar ce conteaza opinia lor, ca doar dreptul de proprietate e sfant doar in cazul Consistoriului Evanghelic nu si al “viteilor”.

Citeam azi si ma ingrozeam cum au motivat autoritatile lipsa de transaprenta a intalnirii. Ei nu au permis accesul presei si a altor persoane implicate pentru ca “oricum n-ar fi inteles nimic din inaltele discutii academice”. Nu si-au pus prblema ca mai erau specialisti si in alte ONG-uri decat cele acolite care ling blidele Primariei de vreo 8 ani incoace. Si oricum “presa e proasta” (daca permiteti vanghelismul) cand intreaba prea mult sau critica si “e buna” cand linge dosul autoritatii. Cred ca e timpul ca macar o mare parte a presei sa inceapa “anchete jurnalistice”, sa afle ce se ascunde sub insistenta aceasta a unor de a ne include in patrimoniul UNESCO. Altfel spus ce au de castigat “boii”? Ambitii personale sau si financiare?

Ca un “vitel” ce sunt ma uit si eu la poarta Primariei poate, poate un “bou” de acolo va da dreptate locuitorilor din centru in vreo problema. Sanse slabe, dar de noi “viteti” nu stim prea multe!

PS: Acest text este o fabula si trebuile luat ca atare.