Kosovo nu e Transilvania si nici Uzupis

flag-2526514

Vai ce ma dispera politrucii si „comentatorii TV” care au facut duminica orice pentru rating. cred ca mai aveau un pic si dadeau foc la studiouri doar, doar sa se uite lumea la ei cum le vorbesc despre Kosovo si Transilvania.

Paralela e bineinteles fortata pentru orice om intreg la minte. Mai mult nu stiu de ce ii doare capul de Kosovo cand romanii fug din tara pentru un loc de munca mai bine platit. Daca eram in 1990-1991 poate aveau motiv de ingrijorare dar nu acum. Si jocul de-a identitatea nationala si mandria de a fi roman e perimat. Lumea nu mai voteaza asta de prin 2004. S-a vazut ca de atunci Vadim si nationalistii scad continuu. Acum se voteaza alt fel de nebuni.

Manifestatia unor extremisti la Belgrad a incendiat televizoarele din Romania. Pensionarii au inceput sa-si baricadeze usile la sate ca vin ungurii peste ei. Tonul
incendiar al politrucilor si comentatorilor TV a fost fals pentru multi privitori care au schimbat canalul pe un film bun sau au inchis televizorul pentru a citi o carte. Dar cu siguranta au fost destui care au privit cu gura cascata la discursul Vadimist sau la comentatorii precipitati ce iti dadeau impresia ca era atacata Ambasada SUA la Bucuresti.

Cine are nevoie de incendii false ca acestea? Politicienii extremisti cazuti in disgratia public, ei se alimenteaza din necazul altora si fac sa iti para ca si pe tine te paste acelasi lucru. Cine mai castiga? Televiziunile de stiri rating duminica seara. Cine pierde? Noi, cetatenii acestei tari, care ne lasam furati de mirajul oferit duminica seara. Cei ce nu se lasa furati nu pierd si nu castiga nimic.

Este Kosovo Transilvania? NU. Cum nici Transilvania nu e Kosovo (sic!). Situatiile nu se compara nici istoric, nici etnic, cultural sau ca situatie actuala. Mai mult cred ca oricine ar trebui sa fie liber sa decida ce vrea sa faca. De exemplu de ce niciun politician sibian nu a sarit de fund ca ars ca Republica Uzupis (alias Utopica) de la Vilnius si-a creat ambasada la Sibiu. mai mult toti au ras…pentru ca o vad ca o gluma. Dar totusi, o gluma ilegala creata de artisti. In esenta nu e nici o diferenta intre aceasta si independenta Kosovo. La Vilnius toata lumea rade si apreciaza republica auto-proclamata ca o atractie turistica. Normal ca nu o recunoaste nimeni oficial.

Acum intrati in pan-europenismul Uniunii, mandria nationala ramasa e pe planul doi de facto. Chiar daca ni se spune ca nu e asa, dar toate actiunile, reactiile si ideile ne sunt directionate de un for european. Si atunci de ce ne-ar mai fi frica de separatism. orice sepratism poate fi doar de Romania dar tot in cadrul UE. Avantaje? Mai nicunul: poate o identitate pe hartie, o noua capitala etc – lucruri nesemnificative. Si oricum UE nu va permite niciodata.

Kosovo a facut un pas spre integrarea in UE. Voi rade bine peste 10-15 ani cand Serbia si Kosovo vor fi membrii deplini ai UE. Pe cine se vor mai supara atunci?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *