Fara Munca

1677459

De dimineata sotia mea se intreba „De ce trebuie sa mergem la munca?” Intrebarea, desi retorica din partea ei, m-a facut sa ma intreb. Oare de ce mergem la servici?

Faptul ca imi pun aceasta intrebare abia acum la peste 12 ani de la primul meu loc de munca e trist. Dar sa vad si partea pozitiva: sunt multi oameni care nu isi pun niciodata aceasta intrebare. Birou – pat – birou. Ciclul vietii capitaliste. Asta apropo de o reclama la vitamine care se vad a fi solutia acestui ciclu. Aiurea!

Muncim, muncim si iar muncim, doar ca o facem din automatism. Nu mai muncim campul sa avem ce manca, nu mergem la pescuit sau vaatoare din aceleasi motive. Acum muncim pentru ca trebuie. Dar de ce trebuie? De ce nu putem trai cu totii in lume fara sa trebuiasca sa mergem la servici. Doar cine vrea sa mearga si cand vrea!

Mergem la servici pentru ca ne trebuie bani. Ne trebuie bani pentru ca sunt mijlocul de troc modern. Bani pentru mancare, taxe, chirie, benzina, distractii. Iti pare ca totul e pe bani. Normal ca vor veni unii si vor zice ca putem trai in armonie cu natura, fara bani. Dar atunci am fi pustnici. Si majoritatea nu vrem sa fim pustnici.

Fara bani nu ai nimic material. Si dragostea e frumoasa si nu costa (ha! ha!) dar ai nevoie de bani sa traiesi si sa iubesti. Deci mergem la servici. Desi nu avem chef uneori, am vrea sa dormim mai mult, sa facem dragoste sau sa ne uitam in letargie la televizor. Am vrea sa iesim intr-o zi frumoasa la plimbare sau la shopping, dar ne vedem fortati sa mergem la servici. Scarba se instaureaza in acee zi si se reflecta in munca noastra.

S-au inventat zile libere, concedii pentru ca oamenii muncitori ca noi sa scape de acest ciclu pervers numit serviciu – casa – serviciu. S-au inventat sarbatori si alte ocazii speciale pentru a mai chiuli un pic de la lucru, dar tot degeaba. Nu e placerea deciziei tale de a nu merge la servici. E tot decizia altora pentru tine.

Ce-ar fi sa decretam fiecare dintre noi o zi pe an, pe luna sau pe saptamana – fiecare dupa cum poate sau cat tupeu are – in care sa nu mergem la servici. Sa facem cu totul altceva doar pentru noi. Sa nu facem alceva obligatoriu gen mers la doctor, la bunica bolnava etc ci pur si simplu sa dormim, sa facem dragoste sau sa lenevim, sa ne plimbam!

Fara Munca!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *