Politia prostituata

Aceasta expresie am auzit-o azi de la o femeie in varsta care venise sa-mi spuna de problemele cu vecinii ei. Femeia se referea la Politia de proximitate.

Ma gandesc ca are partea ei de dreptate. Politia nu a fost iubita prea mult nici in comunism, nici dupa. Dar ne place, nu ne place, avem nevoie de Politie. Problema actuala e aceea de a avea prea multe Politii: comunitara, de proximitate si cea generala. Adica se suprapun dar efectiv nu se vede nimic.

Sa luam studiu de caz Sibiul. Politia comunitara, fostii gardieni publici, pazeste parcuri, BMW-urile Capitalei Culturale, pietele centrale. Politia de proximitate lansata prin media cu mare tromba a pus afise cu politistul de proximitate in fiecare zona si atat. Nimeni nu i-a mai vazut de atunci. Doar daca au fost chemati in unele locuri in mod special. Normal ar fi ca lunar politia de proximitate sa verifice cartile de imobil, sa vorbeasca cu locuitorii despre probleme, noi vecini, activitati suspecte. Asta se facea in comunism si acum nu se mai face pentru ca era “comunistic”. In fapt era o practica normala a oricarei Politii din lume. Sa fie la curent cu ce se intampla in comunitate, sa previna evenimente ce pot genera probleme.

Politia generala, cum imi place sa o numesc, este preocupata cu diverse activitati mai mult sau mai putin licite. Dar asa e Politia oriunde. Problema nu este ca sunt politisti corupt, ci cat de multi sunt acestia. Daca sunt 1-5% e una, daca sunt 60% e alta. Oare cati politisti corupti sunt in Romania? Dar ce zic eu….cati oameni corupti sunt in general in Romania? cati am luat si dat mita? Normal ca si politistii sunt membrii ai acestei natii….sunt si ei romania.

Deci “politia prostituata” e politia care ne-o meritam.

3
Lasă un răspuns

3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
newest oldest most voted
Mihai Colibaba

Adevarat.
Dar totusi n-as compara politia… proxeneta tocmai cu politia comunitara ca model de profesionalism. Si comunitarii sunt vai de mama lor.

Calin Blaga

“Politia prostituata” e o expresie si nu stiu daca se refera la una din tipurile de politie enumerate. Poate e o chestie in general. Dar vii si tu cu o expresie noua “politia proxeneta”..care ma duce cu gandul la alte chestii! Oricum cred ca “politia prostituata” spune multe…..printre randuri!

Mihai Colibaba

De acord, “prostituata” e o metafora intamplatoare, dar foarte buna! (Eu i-am zis “proxeneta” prin asemanarea cu “proximitate”). Ziceam doar ca intre ei si comunitari nu gasesti unii mai buni ca altii. Parerea mea…