Despre prieteni

1673794

Exista doua tipuri de prieteni in zilele noastre. Nu va ganditi la reali si falsi, apropiati si mai departati. Nu! Sunt prietenii reali si cei virtuali. Traim in era internetului. Apropo de asta ar trebui cineva sa schimbe impartirea istorica si sa treaca dupa epoca moderna, epoca actuala nu contemporana – pentru ca e impersonal, ci epoca informationala.

Revenind la prieteni: reali si virtuali. Cei reali ii impartim fiecare cum vrem. Buni, forte buni, apropiati, simple cunostiinte, distanti, inselatori etc. Ei cand vine vorba de prietenii virtuali e nebunie mare. In primul rand e ceva nou si te bulverseaza prin cantitate nu neaparat calitate. Prietenii virtuali sunt generati de programe tip messenger, chat si altele asemenea, cat si de site-uri special destinate acestor tipuri de relatii virtuale.

Dintr-o data omul singur din fata monitorului este coplesit de prietenia multor oameni pe care in mare parte nici nu ii cunoaste. Prietenii virtuali incep sa fie si ei la randul lor categorisiti in prieteni reali cre ii regasesti si in spatiul virtual. Si prieteni virtuali puri. Desi acestia ar putea deveni si reali cateodata.

Prietenii virtuali puri (adica ne-extrasi din viata reala in cea virtuala) sunt cel mai adesea sub 18 ani. Mai sunt cei interesati de sex (?!). Cei care nu au prieteni in viata reala si in lumea virtuala gasesc subterfugiu. Asta in mare. Categorisiri merg facute multe. Acestea sunt cele mai mari. Cateodata categoriile se imbina.

Sa-i luam pe rand. Cei sub 18 ani – noua generatie nascuti si crescuti in era informationala sunt dedicati acestei lumi virtuale uneori in totalitate. Jocurile cu mingea pe maidan sau facutul curtii la fetele de liceu a fost inlocuit cu jocul virtual cu „prietenii” invisibili si cu chat-ul amoros cu multi pupici virtuali si imbratisari in neantul internetului.

Cei interesati de sex folosesc prietenii virtuali pentru a-si gasi partenere – parteneri . In fapt multe astfel de relatii raman virtuale. Unele se concretizeaza. Surogatul de sex – lumea virtuala – pentru unii stimulent, pentru altii o metoda de petrecere a timpului… La acest capitol ar fi multe de spus dar…in alt material.

Cei care nu au prieteni in viata reala si in lumea virtuala gasesc subterfugiu. Acestia sunt cei mai multi. Provin din toate categoriile sociale, de ambele sexe. Sunt profesionisti sau someri. Intelectuali si idioti. Este un paradox cum internetul si lumea virtuala care teoretic apropie oamenii si darama multe bariere in fapt creeaza unele noi. Multi raman blocati in aceste relatii virtuale unde totul e permis. Regulile sociale sunt daramate.

Chiar daca unele site-uri impun reguli, in fapt lumea virtuala nu are reguli. Aici regulile sunt de forma si pot fi incalcate. Prietenii tai virtuali sunt din alte tari, vorbitori de alte limbi, de alte religii, culturi etc. Aici prietenii virtuali uneori isi pierd chiar si identitatea de gen. Poti crede ca vorbesti cu o femeie si de fapt sa fie un barbat. Prietenii virtuali se disipeaza ca infatisare in neantul World Wide Web. Ei sunt asa cum vrei tu ca ei sa fie. Daca vor ei ti se infatiseaza prin poze trimise, webcam…dar oare sunt chiar ei? Sau e o sora, un prieten, o vecina? Conteaza?

Si eu am prieteni virtuali si reali. Inca balansez intre cele doua lumi. Incerc sa compensez una cu alta si vice-versa. Tu ce faci?