Unesco, Unesco dar sa stim si noi!

Azi si miine la Sibiu are loc o reuniune de taina organizata de Ministerul Culturii, Primaria Sibiu si experti internationali, unii membri ICOMOS pe tema Sibiu in Unesco. Normal ca presa nu stia de acest eveniment, si eu am aflat intamplator. Azi am citit in Dacii Liberi mai multe detalii despre aceasta intalnire. Mai multe detalii e mult spus pentru ca declaratia citata in ziar a unei doamne din minister suna asa “Evenimentul se deruleaza cu finantare de la bugetul de stat, insa este o reuniune cu usile inchise, fara accesul presei sau a altor invitati din afara. O sa va informam cu privire la cele discutate incepand de luni, pe site-ul ministerului la sectiunea UNESCO”

Altfel spus locuitorii din Centru Istoric Sibiu nu conteaza – ei fiind cei direct vizati de prevederile si planurile Primariei si ale Ministerului de introducere a acestui spatiu in patrimoniul UNESCO (desi in planul UNESCO pe acest an Sibiul nu e trecut spre evaluare). Se pare ca Primaria Sibiu abordeaza acest demers ca unul personal facut pe mosie proprie. Legea romaneasca spune insa ca o astfel de decizie trebuie sa fie validata printr-un referendum local. O astfel de decizie trebuie indelung explicata. Explicatiile primite au fost doar: Primaria vrea in Unesco. De ce? Nimeni nu stie…..cel putin locuitorii nu stiu. Poate stie primarul, dar el nu ne spune.

Mai citeam deunazi tot la Dan Tomozei in ziar despre un PUZ supus discutiei privitor la zona Simerom. Si ma cruceam cu ambele miini! Oamenii din zona cu casele (a se citi proprietatile) lor nu mai contau. Contau visele megalomanice de blocuri de 20 de etaje si mall-uri.

Incepe sa imi fie teama ca era Iohannis seamana la un nivel local tot mai mult cu era Ceusescu. Daca in 1964-1977 a fost o perioada de deschidere pentru Ceuasescu, asa si Iohannis in 2000 -2004. Apoi a urmat autocratia ce pare a se continua prin nepasarea restului de politicieni si a oamenilor pana in 2012. oare o sa ajungem ca in 1989 cand satui de frig, intuneric si foame, plebea s-a rdicat impotriva conducatorului si partidului? oare e nevoie de gesturi extreme ca sa vedem incotro mergem? Nu a fost de ajuns un Hitler, Stalin, Ceuasescu? Chiar nu invatam nimic?! Unii imi spun ca exagerez, ca nu suporta comparatie. Oare? Ati stat sa analizati la rece actiunile, evenimentele si discursul lui Iohannis si celor ce il sustin? Nu remarcati nimic? Nu mirositi nimic?

Imi amintesc ca si in Romania comunista erau oameni care vorbeau ca mine si erau dusi la puscarie sau se radea de ei de marea masa. La fel si in Germania nazista. Dar oare sunt un simplu nebun in pustii? Nu trebuie sa ma credeti pe mine, nici pe altii, doar sa va dedicati timp sa ganditi liber. Sa analizati ceea ce se intampla. Daca va place, toata stima! Daca nu va place, faceti ceva! Doar nu ramaneti in starea de lasitate si lacezeala ce naste monstii….
UPDATE 1: Prietenii mei jurnalisti si bloggeri au sesizat ca si Monitorul si Tribuna au scris de intalnirea de taina de la Sibiu privind Unesco. Ziarele de azi toate au scris despre asta. Abia astept ziarele de luni – marti sa vedem ce s-a discutat. Ca de, noi muritorii aflam ultimii ce ni se sorteste de catre ai nostri dregatori….Mersi jurnalistilor care se mentin pe redute.