Spaguta are dreptate

1908616

M-am uitat la cum pune problema Spaguta Vasilescu atunci cand vine vorba de salariile din mediul public si indemnizatia de crestere a copilului si mi-am dat seama ca:

  1. Are perfecta dreptate;
  2. Felul in care pune si justifica abordarile dovedesc faptul ca PSD n-are nicio treaba cu doctrina socialista in cel mai pur concept al sau.

Daca unul care stie in linii mari cu ce se mananca dreapta si stanga politica ar citi declaratiile Spagutei Vasilescu fara sa stie cine le-a facut sau in ce context atunci ar concluziona faptul ca avem de-a face cu un politician de dreapta, foarte apropiat in gandire de Donald Trump.

Dar sa le luam pe rand.

Maririle de salarii din sectorul public

Cel mai eficient mod de a rezolva problema coruptiei are de-a face cu metoda de preventie si mai putin cu metodele de combatere. Orice functionar public platit bine nu mai e atras asa de usor de coruptie. In Romania coruptia e generalizata si institutionalizata pentru ca primii care iau spaga sunt functionarii cu salarii mici si eliminarea lor din lantul trofic al coruptiei ar rezolva una dintre marile probleme ale sistemului actual.

Majoritatea functionarilor se vand pe sume infime si-si risca serviciul si libertatea doar ca sa aiba si ei un ban in plus, pe cand asigurarea unui venit decent si suficient din partea statului are ca efect fix prevenirea coruptiei pentru ca din punctul de vedere al functionarului cele cateva sute de lei pe care le-ar putea obtine lunar din spaga nu mai devin atractive.

Pana aici totul pare OK, doar ca masura asta de dublare a salariului e insuficienta pentru ca functionarea ei in parametri optimi depinde de un alt factor si anume de nivelul de performanta si competenta al functionarului care incaseaza banii respectivi. Orice astfel de masura ar trebui sa fie insotita de o reforma a sistemului public, reforma ce presupune sustinerea anuala sau bienala de o serie de examene de competente si performante. Astfel, functionarul public o sa fie nevoit sa justifice din plin ca si merita banii pe care-i primeste si mai ales ca a tinut pasul cu noile cerinte ale locului de munca.

In definitiv, problema primordiala a sistemului nu e angajarea pe baza de nepotisme si favoritisme ci angajarea unor persoane incompetente si incompatibile din punct de vedere profesional cu postul pe care-l ocupa. In rest n-au decat sa fie rudele oricui.

Plafonarea indemnizatiei

Plafonarea asta a indemnizatiei s-a intors pe toate partile de catre diversi experti (mai mult sau mai putin legitimi sa-si dea cu parerea), insa niciunul dintre ei n-a abordat problema asa cum cred eu c-a gandit-o Spaguta, dar n-a fost in stare s-o explice ca s-o inteleaga si ultimul prost.

Inainte de a sari cu explicatia scutecelor cu diamante pe care daca tin bine minte a dat-o Petreanu la un moment dat cred ca e oportun sa ganditi la rece ceea ce va spun mai jos.

Intr-o tara ca Romania unde sistemul de impozitare al veniturilor se bazeaza pe o cota unica de 16%, orice ajutor social, pensie, somaj sau indemnizatie (si orice alti bani pe care-i da statul) ar trebui sa fie plafonat ca sa nu cauzeze o presiune disproportionata asupra bugetului. 

Ala care declarase venituri de zeci de mii de euro ca sa ia o indemnizatie de 35000 de euro, intr-o tara precum Spania risca sa plateasca si 40% din venituri sub concept de impozit pe venit si in cazul asta era oarecum justificat ca lui sa i se intoarca inapoi o suma la fel de mare, totusi atunci cand impozitarea nu e progresiva si cand stabilirea indemnizatiei se raporteaza la venitul net si nu la suma efectiv cotizata atunci e normal sa se ajunga la astfel de cazuri extreme.

Si indemnizatia asta de crestere a copilului nu e singura buba a sistemului romanesc pentru ca exista atatia pensionari si someri de lux care incaseaza sume colosale in baza unui sistem gandit si implementat foarte prost.

In mod normal o remuneratie raportata la veniturile anterioare e logica doar in cazul in care impozitarea respectivelor venituri e realizata intr-un mod progresiv in timp ce plafonarea oricarei astfel de remuneratii e perfect justificata intr-un sistem impozitar ce se bazeaza pe cota unica.

Acuma din punct de vedere moral o astfel de abordare e discutabila, dar la fel de discutabila e si discriminarea si marginalizarea de care au parte copiii nascuti in familii care iau doar minimul pe economie.

Tari precum Spania si Germania au stabilit un prag minim si maxim al indemnizatiei pe care poate sa-l primeasca o mama de nou nascut si asta in pofida faptului ca ambele tari au implementata impozitarea progresiva. Pragul maxim ajunge undeva la echivalentul salariului mediu net.

Asa ca oricat de antipatica imi este, musai sa recunosc ca Spaguta are dreptate. Daca vine Messi in Romania nu e normal ca el sa ia 28 de milioane indemnizatie maternala in primul rand pentru ca el oricum isi permite sa creasca un copil fara indemnizatia respectiva si in al doilea rand pentru ca el produce "diamante" intai pentru el si familia lui si abia apoi pentru stat, stat pe care a incercat sa-l si fenteze de altfel si s-a ales cu 2 ani jumate de parnaie (cu suspendare).