Excedentul bugetar pe scurt

Si pe intelesul tuturor.

Adeseori, institutii mai mici precum primarii sau mai mari precum guverne se trezesc la sfarsit de an ca au cheltuit prea putini bani sau ca au incasat mai multi bani decat acu cheltuit in raport cu bugetul propus is evident balanta de venituri si cheltuieli estimata.

In ultima perioada, excedentul bugetar a fost adeseori folosit in scopuri electorale actionand ca o propaganda electorala benefica celor care erau in functii si au terminat anul cu excedent, numai ca de fiecare data treaba asta n-a fost decat o minciuna gogonata menita sa-i prosteasca pe prosti.

Ce reprezinta de fapt excedentul bugetar? Pai hai sa vedem ce variante exista raportandu-ne la o banala primarie:

  • Departamentul financiar-contabil in frunte cu primarul sunt niste incompetenti pentru ca au facut un plan bugetar inferior capacitatii reale, iar consilierii care l-au aprobat sunt niste idioti pentru ca nu si-au dat seama ca planul respectiv e facut prost;
  • Primaria respectiva a rezolvat toate problemele comunitatii (yea right!) si acum n-are decat sa se apuce sa reduca impozitele pentru ca rezolvand toate problemele nu mai are pe ce sa cheltuiasca banii;
  • S-au taiat bani de la diverse investitii si s-au suprimat anumite servicii oferite cetatenilor cu scopul de a influenta excedentul bugetar si a folosi existenta sa in scopuri electorale.

Astfel, atunci cand auziti de excedent bugetar n-ar trebui sa va bucurati prea mult fiindca prezenta lui e cel putin suspecta. Ma rog mai putin in cazul celei de-a doua variante care e de-a dreptul utopica.

Mno' si aparent fara vreo relevanta cu subiectul de aici, musai sa va spun ca pe la noi pe autostrada e un taur din tabla instalat de o firma ce-si facea reclama pe el si cum la un moment dat a ajuns sa fie abandonat de catre proprietar s-a transformat intr-un simbol al diverselor grupuri de hipsteri care la adapostul intunericului il vopesesc si-i schimba mesajul periodic. Ultimul mesaj transmis e asta de mai jos si va las pe voi sa trageti concluzia in raport cu subiectul dezbatut: