Cum strica niste idioti o chestie buna

Screen Shot 2017-06-08 at 06.07.17

Sau mai bine zis cum au stricat idiotii orice chestie buna aparuta online.

De fiecare data cand a aparut o chestie noua si misto pe online si s-a aflat de aparitia ei, au aparut si o serie de idioti care s-au grabit s-o strice.

Asa a fost si cu bloggingul cand majoritatea care scriau la vremea aia o faceau de placere. Au venit astia comerciali cu aerele lor de biznismeni cocliti si au stricat tot.

La fel a fost si cu diverse cupoane de reducere pentru inregistrat/reinnoit domenii de pe la firme mari gen GoDaddy. Cum s-a aflat smenu' au aparut unii care faceau conturi cu date false si abuzau de cupoanele alea inregistrand cat mai multe domenii la $1 sau $2 in baza lor, domenii pe care sperau sa le vanda cu milioane de dolari ulterior. Majoritatea s-au trezit cu conturile/domeniile suspendate si GoDaddy a decis sa elimine astfel de cupoane.

Despre SEO nici n-are rost sa mai vorbesc fiindca orice nou factor de ranking introdus de Google a fost la scurt timp transformat in sursa de spam de catre niste idioti dornici sa se imbogateasca peste noapte.

Apoi, a fost liniste de mormant pe Facebookul romanesc pana sa apara Poptamas si apoi alte cateva sute de idioti care sa-l copieze…

Desigur, lista de exemple poate sa continue la nesfarsit, insa am sa ma opresc asupra unuia singur. Data hoardingul utilizand infrastructuri cloud. In cazul in care habar n-aveti ce e data hoardingul am sa va spun eu. E sindromul lui Diogene, dar aplicat digital, in sensul ca niste indivizi cu prea mult timp liber trag de pe net orice prostie si apoi o stocheaza pentru ca poate candva o sa le foloseasca. Si cand spun orice prostie ma refer desigur si la munti de gunoaie digitale si la cel putin 90% din date reprezentand continut piratat.

Cum spatiul de stocare de obicei costa, un NAS care sa duca suficient gunoi digital costa bani grei si are niste costuri de intretinere destul de mari fara sa tinem cont de nevoia de scalabilitate in timp, baietii astia s-au apucat sa abuzeze de servicii cloud gen Google Drive sau Amazon Cloud Drive, singurele unde se putea lua spatiu de stocare nelimitat.

Ma rog nelimitat fiind de fapt virtual nelimitat pentru ca nu puteai sa stochezi intreg internetul acolo din moment ce dupa un anumit volum incepeau sa faca verificari.

La Google Drive conturile astea nelimitate erau disponibile pentru clienti enterprise si pentru universitati care plateau un abonament fix pe luna si puteau sa ofere studentilor oricate conturi de stocare nelimitate voiau. Si in jurul acestui serviciu s-a format un intreg business cu oameni din interiorul unor universitati si/sau companii care vindeau oricui adrese de email ce ofereau spatiu de stocare nelimitat si gratis pe viata. Ma rog, asa erau prezentate planurile astea, insa ele veneau cu un grad foarte mare de risc pentru ca de indata ce se descoperea smenul, contul implicat era inchis si datele de pe el erau sterse fara posibilitatea de recuperare.

Chiar si asa businessul a inflorit in ultimul an si piata a fost inundata de oferte pentru astfel de planuri atat de mult incat de pe la $10 cat costa un astfel de plan in urma cu jumatate de an s-a ajuns in situatia ca el sa se vanda si la $1. Si totul a tinut pana cand Google s-a prins ca e tras in piept si s-a apucat sa ia masuri, precum inchiderea in bulk a conturilor create de diverse institutii/firme (lucru ce desigur urma sa afecteze si utilizatori legitimi). Doar ca masura n-o sa fie suficienta si cel mai probabil spatiul de stocare ce acum e inca nelimitat o sa se transforme in spatiu de stocare extrem de limitat.

Cand Google s-a apucat sa inchida conturi, foarte multi s-au mutat pe Amazon Cloud Drive unde cu vreo 3 luni de proba in care serviciul era gratis si $59,99/an oricine putea sa stocheze orice nelimitat. Desigur era nelimitat doar virtual pentru ca in termenii de utilizare cei de la Amazon specificau clar ca daca volumul de date stocat depaseste media utilizata atunci contul in cauza o sa fie auditat manual pentru a se determina legitimitatea datelor.

Mentiunea asta nu i-a oprit pe diversi indivizi care ajunsesera sa stocheze pe Amazon Cloud Drive sute de TB de "linux ISO's" (cum ii spun ei continutului pirat si criptat pe care-l urcau).

La un moment dat Amazon a incercat sa inchida conturile care urcau arhive criptate invocandu-si dreptul de a avea acces la ceea ce se urca, insa diversi indivizi buni cunoscatori ai legii privind protectia datelor cu caracter personal au intors balanta in favoarea lor invocand faptul ca niciunul din angajatii Amazon n-ar trebui sa aiba dreptul sa vada poze cu el sau familia lui in ipostaze intime sau private.

In contextul dat cei de la Amazon s-au orientat spre uneltele (neoficiale) pe care respectivii indivizi le foloseau ca sa urce fisierele pe cloud de pe servere ce rulau Linux si invocand niste vulnerabilitati in oAuth au blocat accesul celor doua aplicatii rClone si acd_cli.

Impactul masurii respective a fost de scurta durata fiindca folosind API-ul oAuth se puteau genera independent noi chei de acces si cu putin hacking se puteau utiliza ambele aplicatii folosind cheile de acces generate offsite. Sau se puteau utiliza alte aplicatii gen Duplicati care nu doar ca fac acelasi lucru, insa sunt si mai complexe din punct de vedere al optiunilor disponibile.

Asa ca cei de la Amazon n-au avut alta optiune decat sa faca ceea ce concurenta lor directa facea de mult si anume sa limiteze optiunile si sa introduca o grila de preturi in functie de capacitatea de stocare utilizata:

In felul asta, planul nelimitat al Amazon Cloud Drive a ajuns brusc plan de 1 TB la $59,99/an. 

Anterior am trecut de la hubiC la Amazon Cloud Drive dintr-un doua motive, si anume interfata si viteza fiindca eu oricum nu folosesc mai mult de 1 TB deocamdata, iar la hubiC nu foloseam nici macar 10% din ce plateam, dar eram condamnat sa trebuiasca sa lucrez cu o interfata lenta si limitata in optiuni.

Am sa raman la Amazon fara indoiala din moment ce in comparatie cu Dropbox, iCloud sau conturile legitime de Google Drive ofera cel mai avantajos raport calitate/pret.

Totusi nu am putut sa nu observ evolutia serviciului si lamentarile celor care au facut posibila limitarea lui.