Vai, dar nu trebuia…

capra-indian

Sunt doua lucruri pe care le urasc in cadrul unei relatii de amicitie si prietenie. Primul e cadoul oferit din obligatie si al doilea e expresia din titlu emisa de cel care primeste cadoul.

In primul caz treaba e simpla si cred ca mostenim obiceiul asta de la cei mai primitivi stramosi ai nostri care atunci cand se intersectau din diverse motive isi faceau cadouri unul celuilalt ca sa nu ajunga la vreo lupta nedorita. Ma rog, de obicei cel care stia ca are sa piarda lupta era cel care venea primul cu cadou.

Obiceiul asta intiparit in ADN s-a pastrat si acum de cele mai multe ori oferim cadouri din pura obligatie. Nu stiu zau cat de mult apreciaza cel care primeste cadoul gestul respectiv, chiar daca "gestul conteaza" fiindca de fiecare data cand se face un cadou din obligatie se pune accentul mai degraba pe pret si mai putin pe utilitate/necesitate.

Un studiu recent realizat pe aici a relevat faptul ca peste 70% din cadourile oferite ajung sa fie puse la vanzare pe diverse platforme fiindca cei care l-au primit n-au nicio nevoie sau utilitate pentru cadoul primit.

Doar ca ce face cel care primeste cadoul nu e la fel de deranjant precum refuzul vadit din momentul primirii cadoului, refuz care de obicei se mascheaza sub expresia "vai, dar nu trebuia…".

Si expresia asta poate sa implice diverse situatii pe care nimeni n-o sa le recunoasca vreodata:

  • Imi place cadoul, dar mi-e rusine sa recunosc;
  • Mi-am dat seama ca e un cadou ieftin si ca esti o persoana neserioasa pentru ca eu ma asteptam la ceva mai scump ca deh! eu valorez mai mult…;
  • Nu vreau cadoul asta pentru ca nu-mi foloseste;
  • Stiu ca l-ai facut din obligatie.

Mereu m-am intrebat de ce nu putem sa ne rezumam la un simplu "Multumesc" atunci cand primim un cadou fie ca ne place sau nu si de ce jucam teatrul asta ieftin de fiecare data.

Daca e s-o luam logic, utilizarea unui "Multumesc" in locul refuzului vadit apare ca o manifestare badarana pentru ca nu se sade sa te bucuri de cadoul primit.

Cred ca ar trebui sa le dam mai multa atentie celor mici care se bucura la fiecare cadou primit, oricat de ieftin si nesemnificativ ne-ar parea noua.