Obsesia privind WWII

1884180

Cat am fost in concediu, dar si in ultimele zile, am facut zapping pe TV incercand sa caut ceva la care sa ma uit.

Cum nu dau doi bani pe sport, seriale rasuflate si filme de doi lei singurele mele optiuni sunt canalele de muzica, cele de stiinta si istorie , canalele de stiri si cele care fac talkshow-uri politice.

Muzica e facuta ca sa fie ascultata, iar clipurile video sunt doar o gaselnita prin care s-a inventat un nou business.

Canalele de stiri sunt OK sa le urmaresti timp de 30 de minute sau maxim 1 ora fiindca transmisia se repeta cu o fidelitate de nedescris si redundanta asta deranjeaza, iar la talkshow-urile politice sunt invitati cei mai idioti de prin partide si nu merita sa-ti irosesti timpul ascultandu-i.

Asa ca singura optiune ramasa e cea a canalelor de stiinta si istorie gen Discovery si National Geographic (pe Animal Planet nu-l includ in lista astora fiindca nu stiu zau cine si-ar petrece timpul urmarind cum se imperecheaza mustele).

Ei bine toate canalele astea stiintifico-istorice redau, de cel putin 20 de ani subiectul celui de-al doilea razboi mondial abordand atat realitati istorice cat si controverse sau pur si simplu neadevaruri.

Si problema e ca nu se fac emisiuni noi, sau se repeta ciclic pentru ca repetarea subiectului e destul de ostentativa din moment ce nu trece o saptamana fara o emisiune despre cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Pana la un punct e lesne de inteles faptul ca se vrea punerea in evidenta a dramelor is masacrului cauzat de acea perioada a istoriei, insa daca e s-o judecam la rece, stalinismul si apoi comunismul sovietic au cauzat drame de o magnitudine similara, drame pe seama carora rareori gasesti un documentar care sa incerce macar sa faca o analiza.

Ieri spre exemplu, fortele olandeze de mentinere a pacii au fost declarate in justitie ca fiind responsabile partial de masacrul de la Srebenica si desi au trecut mai bine de doua decenii de atunci si exista suficiente documente pe subiect, n-am vazut sa fie facut vreodata un documentar care sa relateze in cel mai mic detaliu ce s-a intamplat de fapt la Srebenica, iar singurii care au facut lumina in treaba asta au fost judecatorii diverselor curti ce au dictat sentinte pentru criminalii de razboi ai acelor vremuri ce au fost prinsi si dovediti deocamdata.

Stiu sigur ca lipsa unor documentare pe alte subiecte istorice decat cel de-al Doilea Razboi Mondial n-are nimic de-a face cu lipsa surselor, documentelor sau a unor bugete si treaba asta ma face sa ma intreb de unde pana unde atata obsesie vis-a-vis de subiectul asta si ignoranta fata de celelalte drame istorice, drame ce nu au disparut definitiv fiindca mii sau sute de mii de oameni cad inca victime unor conflicte precum cele din Siria, Yemen etc.