Cartea care n-a mai ajuns

Pe la inceputul lunii mai un autor oarecare (auto-exilat din Romania) a postat pe Facebook ca-si vinde cartea cu autograf si le-a recomandat celor care vad postarea si vor cartea sa-l contacteze pe privat pentru a pune la cale detaliile.

Vazand postarea l-am abordat pe individ si i-am cerut sa-mi trimita si mie cartea si sa-mi comunice suma totala si o modalitate de plata.

Dupa ce i-am dat datele de livrare mi-a explicat cum ca exista doua posibilitati ca sa primesc cartea. Prima presupunea sa mi-o trimita un prieten de-al lui din Barcelona care are cateva carti cu autograf la el si are oaresce obligatie fata de autor, iar a doua sa mi-o trimita fix autorul, dar dupa vreo saptamana cand se intorcea inapoi din Romania.

Am optat pentru prima varianta, deoarece din Barcelona orice livrare ajunge de pe o zi pe alta si i-am cerut omului sa-mi spuna suma totala pe care sa i-o platesc. Mi-a cerut 22 de euro desi peste tot in librarii cartea respectiva se vinde la vreo 30 de lei si desi toti autorii de la care am luat direct carti cu autograf n-au cerut bani in plus pentru deranjul asta, iar transportul unei carti in interiorul Spaniei e cel mult 3 euro.

Pana la urma am acceptat, mai degraba din bun simt si cu speranta ca o sa primesc cartea in cel mai scurt timp posibil asa ca am facut plata in Paypal si i-am trimis omului confirmarea. Acesta mi-a dat datele de contact ale prietenului sau din Barcelona si mi-a zis ca de indata ce ajunge acasa o sa-i comunice prietenului adresa mea si o sa-i spuna sa-mi livreze cartea.

L-am adaugat pe prietenul sau pe Facebook, i-am scris si eu toate detaliile si am asteptat sa vina cartea.

Dupa 1 saptamana l-am intrebat din nou pe prietenul autorului despre carte si mi-a raspuns ca de fapt el era plecat in Romania si ca tocmai s-a intors si o sa-mi livreze cartea in cateva zile prin serviciul postal national.

Am asteptat alte doua saptamani si cum n-am primit nimic i-am scris din nou individului respectiv spundandu-i ca urmeaza sa plec in concediu si as vrea totusi sa primesc cartea respectiva inainte. Si-a cerut scuze pentru intarziere mentionand ca pur si simplu a uitat sa mi-o trimita, desi a promis de doua ori si mi-a promis din nou ca in ziua urmatoare o sa o puna la posta ca sa o primesc pana plec in concediu.

M-am intors din concediu si am vazut ca n-am primit cartea respectiva asa ca am decis sa-i scriu autorului fiindca in fond lui i-am comandat si i-am platit si e obligatia lui sa se asigure ca se rezolva problema. I-am povestit omului intreaga istorie si i-am dat si capturi de ecran care sa confirme conversatia avuta cu prietenul dansului, conversatie in care prietenul respectiv mi-a cerut adresa de trei ori, adica de fiecare data cand l-am intrebat de sanatate.

Dupa ce a lecturat intreaga poveste si a confirmat spusele mele cu ajutorul capturilor de ecran omul s-a spalat pe maini de orice responsabilitate spunandu-mi ca de fapt individul din Barcelona e doar un amic de-al sau pe care l-a cunoscut intr-o oarecare imprejurare si care a luat cu el niste carti cu autograf atunci cand a plecat la Barcelona, iar el, autorul nu-l poate obliga pe cel in numele caruia gira livrarea sa dea dovada de un minim bun simt si sa trimita cartea dupa mai bine de o luna de la comanda si plata acesteia.

Oarecum frapat de atitudinea lui i-am cerut sa-mi anuleze comanda, ceea ce insemna implicit sa-mi returneze banii in Paypal. Mi-a confirmat ca dupa solicitarea mea explicita prietenul sau n-o sa-mi mai trimita cartea, insa nu mi-a bagat banii inapoi asa ca dupa 3 zile i-am deschis disputa in Paypal. Cum era de asteptat n-a dat niciun raspuns in cazul disputei, lucru ce nu face decat sa prelungeasca putin momentul in care o sa fie obligat sa returneze banii.

Si poate ca nu scriam randurile astea daca nu-l vedeam pe individ la doua zile dupa ce am deschis disputa in Paypal cum se lauda pe Facebook c-a cumparat 4 bitcoini dintr-o parte la vreo 9000 de euro si i-a vandut in alta parte la vreo 11000 de euro…