Seaca izvorul de munca calificata

Scuzati cacofonia din titlu, da n-am ce-i face fiindca asta-i limba noastra, o adevarata comoara.

Ma gandeam zilele astea la o chestie si anume ca in timp ce apar de peste tot articole apocaliptice in care se abordeaza problema inlocuirii angajatilor cu roboti care sunt mai productivi si mai putin costisitori, exista o serie de indicii de-a dreptul ingrijoratoare privind un alt fel de apocalipsa pe piata muncii si anume cea a lipsei fortei de munca calificata.

Acum un an citeam un articol via CNN (nu mai am linkul la indemana) despre un headhunter care din 5 milioane de someri cat avea Spania la vremea respectiva nu gasea oameni pentru posturile pe care le avea disponibile. Si sa nu va inchipuiti ca era vorba de ceva industrie aerospatiala sau mai stiu eu ce lucri de munca exotice.

Apoi zilele trecute imi povestea cineva ca la noi in sat, unde somajul e o problema destul de mare, exista constant campanii de angajare organizate de diverse firme de prin judet, campanii ce aproape de fiecare data ajung sa fie un esec si o risipa de resurse.

Ori problema cea mai grava e ca exista o discrepanta mare intre cerere si oferta pentru ca piata muncii in ziua de azi ofera foarte multa munca necalificata, munca de care de altfel nu prea are nimeni nevoie. Nici macar firmele care pana de curand angajau necalificati pentru a le face calificare la locul de munca nu mai sunt atrase de oferta respectiva fiindca adeseori managerii unor astfel de firme s-au trezit ca investesc bani si timp in calificarea unor oameni, iar acestia fie sunt incapabili sa se califice, fie odata calificati pleaca la alta firma care plateste putin mai bine.

Oricum indiferenta pe care o afiseaza cei necalificati vis-a-vis de piata muncii mi se pare logica fiindca e absurd sa ai asteptari de la unul care n-a avut macar vointa sa termine o scoala profesionala sau sa invete ceva nou.

Tin minte ca acum un an venise unu' aici in insula si-si cauta de lucru in constructii. Cum aveam un prieten care cauta angajati in alt domeniu si era dispus sa le faca training l-am abordat pe respectivul si l-am intrebat daca e interesat si mi-a zis ca nu e pentru ca n-are permis de conducere (cerinta obligatorie) si oricum el vrea doar in constructii (unde piata lovita de criza e saturata de cam mult timp).

Femomenul asta pe care foarte putini il observa si mult mai putini il iau in calcul e extrem de nociv pentru economie, indiferent ca vorbim de economie mondiala sau nationala.

Piata muncii a ajuns zilele astea cam ca in bancul ala de pe vremea raposatului in care se spunea ca la spitalul de psihiatrie bolnavii au fost pusi sa descarce un camion asa ca pentru a lucra mai eficient s-au impartit in doua echipe, una descarca si alta incarca ceea ce descarca prima.