Suntem in plina era a speculei de monede virtuale

Ma uitam zilele astea la cum Bitcoin a ajuns la $11000 si apoi a cazut cu peste 20% avand fluctuatii minore in ultimele 48 de ore si mi-am dat seama ca anul 2017 a marcat primul an de specula evidenta in ceea ce priveste monedele virtuale.

Pana acum cresterile neasteptate si crizele erau asociate cu diverse declaratii sau cu ceva actiuni politice, insa in ultima saptamana n-a mai fost vorba de asa ceva.

Rapiditatea cu care creste Bitcoinul e intr-adevar ingrijoratoare, insa timiditatea cu care cresc celelalte monede confera oaresce stabilitate. Oricum volatilitatea in lipsa unei reglementari e destul de normala si doar procentele si frecventa cu care au loc fluctuatii pot sa para suspecte. Chiar si asa, pana si bursele de valori care sunt destul de strict reglementate au parte de specula si uneori de volatilitate crescuta.

Oricum deja nu mai e nimic iesit din comun. Majoritatea celor care au investit sume mici in Bitcoin dupa ultima criza si-au vazut sacul umplut cand Bitcoinul a depasit $10000 si astfel s-au apucat sa vanda probabil speriati ca o sa urmeze un crash. N-a urmat crash-ul respectiv si tentativa lor a produs o furtuna intr-un pahar cu apa, insa pierderea de 20% nu li se datoreaza lor, cel putin nu in totalitate pentru ca pierderea asta au provocat-o cei care au inceput sa aplice pe piata de criptmonezi ceea ce faceau deja pe bursele de valori si anume sa speculeze la maxim.

Astfel in momentul in care Bitcoinul a ajuns un varf critic acestia au inceput sa vanda masiv pentru ca oricum faceau profit si acum asteapta sa vada daca coboara ceva mai jos ca sa poata sa cumpere inapoi cu cel putin un sfert mai ieftin decat au vandut. Micile fluctuatii se datoreaza faptului ca unii inca mai cumpara, iar altii care au investit sume mici in Bitcoin inainte ca acesta sa fie $4000 s-au speriat si vand pana cand in maxim o saptamana piata o sa inceapa sa se stabilizeze.

Numai ca venirea speculatorilor pe piata de criptomonezi e de rau augur si hype-ul pe care acestia il provoaca cu metodele lor risca sa accelereze crash-ul de care toata lumea vorbeste si pe care aproape toata lumea il asteapta, iar asta-i semn ca avem nevoie de o reglementare urgenta. Desigur, asta cu reglementarea o stie toata lumea, dar ce nu pare ca stie aproape nimeni e cum s-o faca si mai ales cine trebuie s-o faca.

In alta ordine de idei, umbla vorba prin sat ca dupa miner mai sunt si investitor asa ca ar trebui sa-mi actualizez iara CV-ul nu?

nb33jRXsursa foto