S-a trezit Iohannis

Nu stiu daca l-a trezit mirosul de naftalina ce a acoperit de cateva zile Cotroceniul, sau poate ragnetele razboinice ale Floricicai Dansatoarea, insa cert este ca s-a trezit si a inceput sa umble si sa vorbeasca.

Inca de cand am aflat c-o sa candideze am spus ca Iohannis e un om politic slab, pentru simplul fapt ca-i scump la vorba si ma asteptam ca borfasii sa faca ce vor cu el fix pe considerentul asta.

Nu m-am inselat prea tare pentru ca daca e sa judecam dupa atitudinea abordata de la inceput de mandat si pana in prezent, Iohannis ca presedinte a fost mai mult absent decat prezent in viata publica si in politica din Romania. De fapt cred ca singura reactie demna de un presedinte de la alegerile din 2014 si pana la alegerile din 2016 a fost cea prin care sugera faptul ca n-o sa numeasca un parnaias ca sa conduca guvernul.

Si totusi s-a trezit in mijlocul mandatului si si-a dat seama ca ar cam trebui sa-si faca treaba ca presedinte si pe deasupra sa-si mai faca si ceva campanie electorala pe deasupra.

Ca presedinte s-a trezit cam tarziu pentru ca trebuia sa se puna pe treaba si sa se rafuiasca cu indivizi precum Tariceanu sau Dragnea inca de cand a primit mandatul pentru ca lumea nu l-a votat ca sa stea pitulat la Cotroceni. Stiu, a fost si in vacante, dar anumite aspecte relationate cu politica externa si imaginea tarii in lume fac parte din prerogativele presedintelui. Pe deasupra a mai avut si buget sa faca treaba asta, buget incredintat de guvernul Ponta de altfel.

Pentru campania electorala nu cred ca a facut un pas gresit si nici nu cred ca e prematur, insa cred ca e cu intarziere. Orice votant din vest stie ca politicienii sunt in campanie pe toata durata mandatului si ca apasa acceleratia doar pe ultima suta de metri. De fapt cred ca toata cultura asta politica a unei campanii electorale permanente reprezinta de fapt motivul pentru care vestul e atat de evoluat in comparatie cu estul.

In est politicianul isi aduce aminte de plebea care-l voteaza doar odata la 4 ani (sau 5 in functie de mandat) pe cand in vest politicianul se implica permanent pentru a se asigura ca votantul il vede.

Dar sa revenim la Iohannis. Unii spun ca si-a luat likeurile inapoi dupa discursul din Parlament in timp ce altii precum Moise spun ca urmeaza sa fie suspendat si ca miza in acest caz nu e demiterea lui Iohannis (pentru ca e foarte putin probabil c-o sa se produca) ci perioada dintre suspendare si referendumul de demitere in care o sa conduca tara Tariceanu ceea ce-i da capacitatea sa promulge ceea ce trebuie…

Eu ma indoiesc de faptul ca PSD-ul o sa incerce in vreun fel suspendarea lui Iohannis, mai ales in contextul dat. Totusi sunt sceptic privind capacitatea lui de a gestiona criza politica in care se afunda Romania.

O sa faca referendum si daca pune intrebarea corecta si o sa se prezinte lumea la vot atunci o sa-l castige, insa conteaza foarte mult ce-o sa faca cu rezultatul referendumului respectiv. O sa-l ascunda intr-un sertar cum a facut Basescu dupa referendumul in care s-a decis limitarea numarului de parlamentari la 300 sau o sa puna in practica vointa poporului?

Ramane de vazut cat de departe poate sa mearga si ce aliati o sa aiba pe parcurs in demersurile sale.

Un lucru e sigur. Iohannis s-a cam trezit din somnul profund si a cam inceput sa faca ceea ce trebuia sa faca de la inceput de mandat si anume sa fructifice la maxim votul pe care i l-au acordat mai bine de 6 milioane de romani.