S-a accelerat segregarea

1603594986753

Eu vă spun sincer, mi-s simpatici stângiștii pentru că predică din cartea aia a lui Marx cu aceeași patimă cu care Iehoviștii latră din Biblie deși pe ambii realitatea din teren îi contrazice.

E drept că nu prea ai ce să le faci fiindcă de multe ori sunt oameni cu orizonturi foarte înguste care n-au prea ieșit din zona lor de confort și din bula lor așa că e mai simplu să-i lași în pace.

Rareori dai peste vreun stângist mai răsărit care nu-i gata să-ți ia gâtul sub pretextul că ești fascist dacă nu împarți aceeași opinie cu el.

Am avut perioade când mă mai contraziceam cu unii dintre ei și încercam să le explic că omul e încă animal și că încă e ticălos așa că atât timp cât minim 1% din ăia care iau ajutoare sociale și sunt scutiți de orice impozite merg cu Mercedesul după bani și fac șmenuri tot comunismul ăla utopic la care visează ei e imposibil.

Mulți încearcă să compare comunismul utopic cu Star Trek, doar că în societatea avansată din Star Trek toți aveau un rost în societate și nimeni n-o parazita, pe când în zilele noastre avem din ce în ce mai mulți paraziți, majoritatea veniti cu bărcile de pe alte continente cu ajutorul unor grupuri de traficanți.

În fine, ideea e că în contextul societății actuale există o singură cale și anume segregarea socială și economică.

Tocmai datorită faptului că nu există niciun fel de control și statul permite parazitarea și căpușarea sistemelor sociale s-a ajuns în situația în care cu fiecare criză bogații devin tot mai bogați și săracii tot mai săraci.

Cifrele cresc și în rândul bogaților și în rândul săracilor, dar prăpastia dintre ei se adâncește și treaba asta face ca posibilitatea ca un sărac să devină bogat pe parcursul vieții sale să fie din ce în ce mai mică de la an la an.

Bine, segregarea nu e tocmai un concept nou pentru că diferența dintre oraș, suburbii și ghetouri e evidentă de minim 100 de ani și omniprezentă.

Atât doar că la un moment dat se ajunge în situația în care bogații îi percep pe săraci ca o amenințare și decid să plece acolo unde sunt alți bogați evacuându-i eventual pe săracii de pe acolo.

Se amplifică segregarea socială și economică cu fiecare criză, iar contextul COVID19 mi-a dovedit încă odată acest lucru.

Am să vă dau un exemplu scurt ca să înțelegeți despre ce vorbesc.

Când au început să se închidă frontierele și să se ordone carantina în mai toate țările din UE aeroportul din Palma s-a umplut de avioane private și au fost atât de multe încât directorul aeroportului din Palma a cerut autorității aeriene permisiunea de a închide o pistă a aeroportului pentru a putea parca pe ea avioanele private care nu mai încăpeau în parcarea destinată lor.

Asta în contextul în care orașe precum New York s-au golit și primarul de acolo a ajuns să-i roage pe bogați să se întoarcă pentru că deși reprezintă 1% din populație plătesc 50% din taxe.

Am râs la aflarea veștii mai ales pentru că dovedește faptul că o economie bazată pe comunism e atât de vulnerabilă încât se duce dracului la prima adiere de vânt.

Când o metropolă se finanțează în proporție de 50% datorită a 1% din populație atunci situația e mai gravă decât în fieful nebunului ăluia de Kim Jong-Un.

Evident odată cu criza asta toată lumea se aștepta ca prețul la imobiliare să scadă și în principiu în toată Spania prețul la imobiliare a scăzut cu 0,4% de la începutul pandemiei.

Numai că aici în arhipelag firmele de imobiliare își freacă mâinile pentru că a crescut interesul pentru case și prețurile nu doar că n-au scăzut ci au și crescut cu 0,4% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Ori treaba asta se datorează faptului că în definitiv bogații fug acolo unde consideră ei că e mai sigur și fiecare bogat care ajunge aici pe insulă și decide să rămână nu face decât să-i oblige pe câțiva săraci să plece de pe aici fiindcă nu-și mai pot permite luxul ăsta.

Ieri când o serie de țări precum Franța și Germania anunțau că revin la restricții drastice din cauza COVID19 am remarcat că în drumul meu spre casă am văzut pregătindu-se să aterizeze mult mai multe avioane private decât de obicei și mi-am dat seama că se repetă situația din luna Martie când au fugit mulți ca să se pună la adăpost de restricții, revolte și infracționalitate nu neapărat de virus.

În altă ordine de idei, a fost un an atipic aici și n-au fost așa de mulți turiști, dar pot să spun fără să greșesc că am văzut infinit mai multe mașini scumpe circulând pe străzi decât vedeam de obicei și toate cu numere din alte țări ale UE, predominant Germania și UK.

În 10 ani de când sunt aici n-am văzut atâtea Mercedesuri și BMW-uri scumpe pe șosele sau rarități precum Maserati și nici ca firmele de transport să aducă săptămânal câte un trailer cu mașini dinastea aici pe insulă.