De ce n-a crăpat încă economia?

O grămadă de oameni și-au pus și continuă să-și pună întrebarea asta mai ales după ce o sumedenie de savanți și economiști avertizau că ne ducem dracului cu toții dacă se oprește economia pe o perioadă atât de lungă.

Acum câteva luni le spuneam celor care mă întrebau ce cred că o să fie că nu prea au de ales ăștia și e musai să inunde piața cu bani, să tipărească fără oprire cum au făcut americanii și să pună banii la dispoziția oamenilor.

În Europa din păcate nu s-a prea întâmplat treaba asta, iar Europa de la începutul pandemiei a tipărit mai puțini bani decât a tipărit FED-ul din SUA în prima lună de pandemie.

Conform cifrelor într-un astfel de context colapsul era iminent.

Și totuși Europa n-a colapsat încă.

Zilele astea încercam să-mi explic de ce nu ne-am dus direct în cap pentru că în definitiv fix asta era dinamica pieței.

Nu poți avea 90% șomaj și firme falimentare fără să te duci în cap din punct de vedere economic.

E drept să s-au mai dat ajutoare și s-a mai strâns cureaua, dar asta nu e suficient.

Apoi mi-am adus aminte de criza din 2008 pe care am trăit-o pe viu și mi-am dat seama că de fapt ce ne-a salvat până acum e economia subterană.

Aia a salvat România și în anii ’90, a salvat mai apoi și Grecia și implicit Spania și multe alte țări UE (inclusiv România) după criza din 2008 și a reușit să salveze deocamdată țările UE de la colaps și cu criza asta cauzată de COVID19.

Ăia din UE nu au fiscalitatea dusă până la sclavie și de asta au fost nevoiți să tipărească dolari în neștire fiindcă cifrele economiei lor erau foarte aproape de realitate în timp ce astea din UE reprezintă de multe ori maxim 30% din economia reală.

Totuși, deși economia subterană poate să fie o plasă de siguranță pe termen scurt ce atenuează adeseori șocul, dacă nu se intervine cu lichididate pe piașă pe termen lung se poate să prelungească agonia și să facă mai mult rău decât bine.

România nu s-a refăcut nici în ziua de azi după agonia din anii ’90, iar Grecia fără intervenția și controlul german nu-și mai revenea nici în 50 de ani.