RCA pe coviltir

Aflu de la Calin via Facebook faptul ca printr-o ordonanta de urgenta s-au plafonat tarifele RCA si s-a introdus obligativitatea carutelor (si nu numai) de a plati RCA pentru circulatia pe drumurile publice.

Ori masura asta, chiar daca pare o masura relativ absurda nu e doar o masura de bun simt ci una cu adevarat necesara, iar obligativitatea unei asigurari de raspundere civila ar trebui sa se aplice tuturor participantilor la trafic, inclusiv biciclistilor.

Fara o astfel de lege daca un carutas imprudent care circula cum il taie capul provoaca un accident, pentru ca cei care nu sunt vinovati de accident sa-si recupereze pagubele e nevoie de un proces civil in urma caruia se pot reclama daune ce in functie de cuantumul pagubei si proprietatile detinute de vinovat s-ar putea sa nu se recupereze niciodata. Ba mai mult daca in accidentul respectiv vinovatul a decedat atunci nevinovatul e bun de plata pe cand includerea carutelor in sistemul de asigurari civile garanteaza faptul ca cel nevinovat n-o sa ramana cu o paguba in urma unui accident pe care nu l-a provocat.

Si desigur rationamentul asta ar trebui sa se aplice tuturor utilajelor agricole si inclusiv biciclistilor pentru ca si ei circula pe partea carosabila si n-ar trebui sa fie exonerati de raspundere in acest sens. Dincolo de hipsterii care cred ca-i cool sa mearga la servici pe bicicleta mai exista si o sumedenie de betivani care dupa ce storc paharele prin birt pleaca acasa pe bicicleta si nu de putine ori respectivii au provocat accidente cu pagube considerabile.

RCA pe coviltir

7
Lasă un răspuns

2 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
newest oldest most voted

Fiica’mea mai are o trotineta pe undva si role. Sa le punem si pe astea la socoteala, zic!

Da, bicicliştii sunt un real pericol pe carosabil: merg pe unde apucă, nu respectă regulile elementare de circulaţie, nu semnalizează, etc. Personal, de când conduc (sunt ceva ani…), n-am văzut un singur biciclist care să respecte Codul Rutier (cred că habar n-au că există şi pentru ei reguli şi nu-s regii şoselelor).
Cred că n-ar fi rău ca, aşa cum s-a introdus permisul de conducere pentru moped, să se facă ceva asemănător pentru bicicliştii care folosesc partea carosabilă.