RCA pe coviltir

stock-photo-166058653

Aflu de la Calin via Facebook faptul ca printr-o ordonanta de urgenta s-au plafonat tarifele RCA si s-a introdus obligativitatea carutelor (si nu numai) de a plati RCA pentru circulatia pe drumurile publice.

Ori masura asta, chiar daca pare o masura relativ absurda nu e doar o masura de bun simt ci una cu adevarat necesara, iar obligativitatea unei asigurari de raspundere civila ar trebui sa se aplice tuturor participantilor la trafic, inclusiv biciclistilor.

Fara o astfel de lege daca un carutas imprudent care circula cum il taie capul provoaca un accident, pentru ca cei care nu sunt vinovati de accident sa-si recupereze pagubele e nevoie de un proces civil in urma caruia se pot reclama daune ce in functie de cuantumul pagubei si proprietatile detinute de vinovat s-ar putea sa nu se recupereze niciodata. Ba mai mult daca in accidentul respectiv vinovatul a decedat atunci nevinovatul e bun de plata pe cand includerea carutelor in sistemul de asigurari civile garanteaza faptul ca cel nevinovat n-o sa ramana cu o paguba in urma unui accident pe care nu l-a provocat.

Si desigur rationamentul asta ar trebui sa se aplice tuturor utilajelor agricole si inclusiv biciclistilor pentru ca si ei circula pe partea carosabila si n-ar trebui sa fie exonerati de raspundere in acest sens. Dincolo de hipsterii care cred ca-i cool sa mearga la servici pe bicicleta mai exista si o sumedenie de betivani care dupa ce storc paharele prin birt pleaca acasa pe bicicleta si nu de putine ori respectivii au provocat accidente cu pagube considerabile.

stock-photo-166058653