Presa locala nu-i aservita … deloc

Atat Calin, cat si eu am scris pe aici de-a lungul timpului despre nivelul execrabil la care a ajuns presa locala sibiana.

De la primul articol pe tema asta si pana in prezent au disparut o serie de gazete, s-au inchis o serie de televiziuni si posturi de radio si au disparut definitiv o serie de siteuri.

Numarul gazetelor locale s-a subtiat considerabil in ultimii ani, insa aparent a crescut numarul siteurilor de presa ce pareau sa incerce sa recupereze pe online publicul pierdut al gazetelor traditionale.

La un moment dat am fost surprins sa constat ca pana si Tribuna a ‘evoluat’ si a facut un facelift (necesar de cam multa vreme) siteului lor. Desigur, faceliftul e uneori inutil atat timp cat lauzi in mod constant doar pe Carabulea si afacerile lui sau mai nou pe Polisano si cand omiti sa publici un articol sau il publici cu informatii false doar ca sa dregi busuiocul si sa pui anumite firme si persoane intr-o lumina pozitiva.

Cunosteam de multa vreme politica editoriala de la gazete precum Tribuna sau Sibiu 100%. Mi-au spus oameni din interior cum functiona sistemul asta al presei libere si independente in astfel de cazuri.

Astfel am aflat ca jurnalistii scriau articole zilnic si de multe ori scriau doua-trei articole in aceeasi zi. Mergeau pe teren, faceau investigatii de presa si puneau pe masa inclusiv stiri in exclusivitate. Acele articole ajungeau pe biroul editorului sef care le verifica si aproba publicarea lor pe baza unor preferinte politice sau cumetrii. Adeseori cel care trebuia sa dea unda verde articolelor pentru publicare punea mana pe telefon, il suna pe cel despre care se vorbea in articol si ‘negocia’ un tarif pentru a nu publica articolul.

Desigur asta-i santaj, dar cine sa-l investigheze? Dan Diaconescu si multi altii au ajuns la parnaie pentru astfel de santaje doar pentru ca ei reprezentau ‘pestii mari’ ai presei romanesti. Pestii mici par irelevanti.

La fel se intampla si cu comunicatele de presa, unde se publica doar ce-i convine redactorului sef si ce nu ‘deranjeaza’ sponsorii.  Ori lucrul asta se intampla doar pentru ca in ziua de azi presa traieste pe spatele unor ‘sponsori’. In urma cu foarte multi ani, jurnalistul impartial, obiectiv si vertical s-a implicat in afaceri si politica si a dus ideea de presa libera in derizoriu. Acest lucru a descurajat publicul si a dus la decaderea morala si financiara a trusturilor de presa.

Cei care conduceau trusturile de presa si care decideau asupra informatiei ce se publica si cea care se cenzureaza n-au fost in stare sa inteleaga un rationament simplu. Cei care-si permit si au vointa sa cumpere ziare sunt oamenii care vor sa fie informati. Acei oameni au minim studii medii, deci sunt niste oameni educati. Analfabetii si semi-analfabetii n-or sa cumpere niciodata un ziar pentru ca nu prea are poze si n-au la ce sa se uite. Ori oamenii educati sunt suficient de capabili sa distinga intre un articol perfect argumentat si prezentat si unul in care s-a dres busuiocul sau s-a prezentat informatia incomplet si subiectiv.

Si atunci cand incerci sa-l iei de fraier pe un om educat oferindu-i pe tava minciuni drept presa obiectiva nu faci decat sa cazi in penibil si sa-l pierzi drept cititor. Evident acelasi lucru e valabil si pe bloguri si sunt multi bloggeri care au cazut in derizoriu dupa ce au incercat sa spele imaginea unor firme sau politicieni.

Revenind la presa locala pot spune ca atunci cand am aflat de aparitia unor noi nume in presa locala si a unor noi siteuri de profil am avut speranta ca informatia o sa fie prezentata corect si coerent. M-am inselat amarnic. Informatia a fost prezentata corect si impartial pentru o scurta perioada de timp, dupa care siteurile noi au ‘preluat’ stafeta de la cele vechi care s-au si inchis intre timp si au inceput sa publice doar acele informatii care nu deranjeaza pe nimeni sau care sunt servite pe tava pentru a manipula opinia publica.

Interesant e faptul ca uneori, pentru a ‘umple’ vidul provocat de cenzurarea unor articole si informatii gazetarii recurg la scrierea de articole ‘locale’ ce privesc alte situatii, evenimente si persoane din judetele invecinate.

Am remarcat lucrul asta prima data in 2013 cand in timp ce cautam informatii pentru un articol de pe avrig.eu am dat peste o stire in care se comunica faptul ca la Avrig impozitele au fost marite cu 16% in luna februarie. Desigur, stirea respectiva nu era scrisa si nu se regasea in paginile web ale niciunei gazete din Sibiu, insa a scris despre asa ceva o gazeta online din Fagaras !?.

Acelasi lucru s-a intamplat ieri, cand o gazeta online din Alba a scris in detaliu despre inaugurarea unui centru de wellness din Sibiu, de parca e asa de convenabil pentru cei din Alba sa mearga la Sibiu pentru astfel de servicii. Exact cum probabil ati ghicit deja, niciuna dintre gazetele locale n-a scris nici macar fugitiv despre acest lucru.

Concluzia nu poate sa fie decat una singura, presa locala continua sa fie aservita si sa scrie oricum numai obiectiv si impartial nu. Ori un procent majoritar din ‘consumatorii’ de presa online e constituit din aceiasi oameni educati, care in urma cu putin timp au pus pe butuci gazetele traditionale.  Si astfel e cat se poate de evident faptul ca multe din gazetele astea online or sa moara la fel de subit cum au aparut daca nu-si revizuiesc putin politica editoriala si nu informeaza publicul cu informatii care conteaza cu adevarat…