Politica prost inteleasa strica tot

Am Aveam in feed o serie de forumuri americane si spaniole cu diverse niste de interes personal. Era vorba de chestii tehnice, hobby etc.

Forumuri romanesti n-am in feed pentru ca e mult prea mult spam acolo. De fapt gresesc, am cateva ramuri din SEOPedia si atat, dar acolo discutia e ceva mai calitativa comparativ cu altele.

De asemenea am intrat la un moment dat pe o serie de grupuri de Facebook, dar am ales sa dezactivez notificarile sau sa ies de pe acolo fiindca se facea mult prea multa politica proasta intre poze cu cafea, trandafiri, pisici si evident spam agasant.

La americani un forum ce n-avea legatura cu politica s-a transformat intr-un forum pe care se discuta, ma rog discuta e putin spus, politica proasta in 90% din threaduri.

E drept ca inainte volumul de postari era mai mic, insa era la obiect, dar odata cu inceperea campaniei in SUA si a luptei dintre Hillary si Donald postacii de pe forum s-au scindat in doua tabere si fiecare dintre ei incearca sa-i convinga pe ceilalti ca detin adevarul absolut folosind o serie de articole, clipuri video si postari a caror surse sunt de departe indoielnice.

Pare un razboi verbal al surzilor in care nimeni n-are de castigat, insa foarte multi naivi care citesc fiecare aberatie propagata de indivizii astia au de pierdut.

Mai nou atitudinea autista a lui Trump fata de stirile care nu-i convin si pe care le considera “fake news” fara niciun fel de analiza in prealabil s-a mutat fara exceptie si pe online si adeptii lui au devenit la fel de autisti precum idolul lor.

In Romania situatia nu-i cu nimic diferita fata de SUA sau alte tari pentru ca si aici avem parte de doua tabere, cei pro Dragnea si cei pro Iohannis.

In ziua de azi aproape ca nu mai poti avea o opinie politica fara sa te asocieze cineva cu vreuna dintre tabere. Daca te apuci sa dai un articol in care sustii protestele atunci cu siguranta esti iohanist sau poate ca esti anarhist drogat de-al lui Nicusor Dan. Nimeni nu sta sa se gandeasca la faptul ca poate ai motivele tale sa combati ideologic o politica sau alta.

De cealalta parte daca esti de acord cu PSD-ul ca partid atunci esti catalogat drept prost, hot sau mai stiu eu cum chiar daca ai argumente concrete in favoarea ta.

Nu sunt de acord cu PSD-ul, cu ideologia sa politica si nici cu conducerea lui pentru ca eu am o viziune diferita asupra lumii in care traim. Pot insa oricand sa port o discutie bazata pe principii si pe doctrine cu orice membru sau simpatizant PSD fara sa ne dam in cap. Am foarte multi prieteni care sunt membri de partid si care nu sunt de acord de foarte multe ori cu felul in care se fac lucrurile pe la partid. Ei n-au putere suficienta sa se opuna, dar au suficienta verticalitate incat sa recunoasca faptul ca nu sunt de acord si sa-si asume anumite decizii proaste cam cum face Chirica ala de la Iasi.

La fel si in tabara cealalta. Nici eu nu sunt de acord cu fiecare decizie luata de dreapta politica, insa nefiind membru de partid imi permit sa ma exprim liber pentru ca nu risc sa provoc daune de imagine partidului atunci cand am o opinie contradictorie.

Evident pentru cei care inteleg prost politica si o interpreteaza si mai prost (adica un fel de analfabeti functionali in ceea ce priveste notiuni de politica)  oricine are o opinie diferita fata de ei e neaparat impotriva lor.

Esecul oamenilor de a intelege si a respecta opinia altora in ceea ce priveste politica e de fapt singurul motiv pentru care se polarizeaza atat de rau societatea, iar nevoia unora de a dovedi ca au dreptate invocand paranoia si teoria conspiratiei reprezinta in fond politica proasta despre care va vorbesc.

Sa va dau un mic exemplu:

De dimineata incercam sa-i explic unui prieten ca mie mi se pare foarte corect ce s-a intamplat in SUA cu ordinul privind migratia a lui Trump si mai ales cu anularea lui de catre justitie. Am scris pe subiect si mi-am bazat argumentul meu pe faptul ca intr-un stat de drept, justitia are ultimul cuvant de spus, iar daca la nivel procedural s-a comis un abuz acesta o sa fie transat la curtea constitutionala.

Omul n-a vrut sa inteleaga nici in ruptul capului ca eu ma rezum strict la ideea de functionalitate a statului de drept cand dau exemplul respectiv si ca n-am nici specializarea necesara si nici cunostintele necesare ca sa spun daca Trump are sau nu dreptate pe subiect fiindca ambele parti au libertatea sa-si sustina cauza mai departe pana se transeaza conflictul.

Cum eu aveam punctul meu de vedere ce nu se intersecta cu al lui (apropo de asta, omul despre care va vorbesc ii uraste din toti rarunchii pe musulmani) pentru ca el incerca sa-mi explice mie ca justitia a comis un abuz anuland efectele ordinului lui Trump (asa a concluzionat el care e impotriva musulmanilor ca si Trump de altfel), desi nici el nu-i expert in drept constitutional american si nici in vreun cod de procedura m-a lovit in moalele capului cu Infowars pentru ca un oligofren ca Alex Jones care a prezis vreo 3 apocalipse pana acum e cu siguranta o sursa de incredere.

Mi-am uzat degeaba tastele incercand sa-i explic omului ca eu vorbesc de un proces democratic intr-un stat de drept si ca nu ma intereseaza catusi de putin faptul ca justitia a comis un abuz acolo fiindca n-am deocamdata certitudinea ca asa e si pentru ca nu m-a convins omul s-a decis sa-mi mai dea una in moalele capului sugerand faptul ca probabil sunt un tampit fiindca ma informez de pe CNN, BBC sau Euronews si nu de pe RT cum face el pentru ca RT evident detine adevarul absolut, mai ales in materie de drept american.

Evident ca imediat mi-am dat seama ca e o lupta a surzilor si asta fiindca degeaba vrei sa-i explici unui om faptul ca tu analizezi o chestie procedurala cand el are patimile lui si daca nu esti de acord cu ele sau eviti sa te pronunti in favoarea lor atunci neaparat esti spalat pe creier, manipulat, prost informat sau poate platit de Soros.

Aici suntem, asta-i lumea in care traim. Problema pleaca de la patimi si de la politica prost inteleasa si abordata si mai prost. In exemplul dat cert este ca cineva a comis un abuz, insa nu-i datoria mea sa ma pozitionez intr-o tabara sau sa caut justificarea in favoarea ei.