Un mic experiment

Screen Shot 2017-02-10 at 13.15.08

Pentru ca mi-a dat Ioan o idee intr-un comentariu la postarea asta si pentru ca mi-a mai lasat consoarta ceva maruntis pe card m-am gandit sa fac un mic experiment pe Facebook.

Asa ca am dat articolul asta pe Facebook si l-am promovat pe niste parametri demografici mai speciali.

Am ales ca articolul sa le apara celor care nu-mi sunt prieteni si nici n-au dat like paginii de Facebook, dar care se afla in Romania, au intre 18 si 65 de ani si sunt interesati de politica, religie si aspecte sociale. Cu alte cuvinte am incercat sa fac un profil demografic dupa chipul si asemanarea votantului PSD.

Cei trei euro investiti mi-au adus un reach de 2548 de persoane si un engagement de 227 de persoane:

Aparent articolul a ajuns la 2012 barbati si 532 femei, o proportie interesanta as spune eu daca tinem cont de faptul ca profilul meu demografic s-a adresat la aproape de 4 ori mai multi barbati decat femei. Sa fie femeile mai liberale si barbatii mai conservatori?

Cifrele astea sunt interesante, insa daca e sa privim cifrele de mai jos unde exista o separatie clara in functie de varsta observam niste lucruri si mai interesante:

Astfel:

  • Cei care corespund profilului din intervalul de varsta 18-24 ani n-au fost interesati catusi de putin de articol;
  • Apoi si cei din intervalul de varsta 25-34 ani au fost dezinteresati cu mici exceptii;
  • Intervalul de varsta 35-44 ani starneste interes doar pentru 5% din utilizatori;
  • Iar pentru intervalele ramase nivelul de interes se situeaza de fiecare data in jurul a 10%;

Acuma cifrele de mai sus sunt in primul rand generice nu exacte si asta se datoreaza unor motive:

  • Profilele de Facebook ale romanilor nu sunt bine conturate pentru ca romanii nu-si bat capu’ cu asta, iar algoritmul Facebook face ce poate si optimizeaza rezultatele in functie de likeuri si share si mai putin in functie de setarile profilului;
  • N-am pus criterii bazate pe educatie fiindca sunt multi care au facut scoala vietii conform profilului de Facebook si astfel acuratetea rezultatelor nu se schimba cu nimic;
  • Multi cred ca daca au citit titlul au si inteles articolul si nu mai dau click, n-am sa insist pe ideea asta c-au facut altii experimente pe subiect.

In ceea ce priveste felul in care au reactionat  utilizatorii targetati aveti mai jos o statistica:

Reachul total de 2959 se datoreaza celor 20 de shareuri pe care le-a primit articolul si cum mai bine de jumate dintre ele au fost date cu setari private n-am putut sa le analizez pe toate per ansamblu si o sa sar peste asta.

In ceea ce priveste comentariile au fost in total 11 comentarii la postare si 9 raspunsuri la aceste comentarii dupa cum urmeaza:

Nu sunt in ordine cronologica ci in ordinea aprecierii. Si citindu-le am ajuns la urmatoarele concluzii:

  • E un mix intre oameni educati si oameni slab educati, dar predomina cei cu un minim de educatie;
  • Sunt si comentarii pro si contra, majoritatea contra si de cele mai multe ori dau impresia fie ca articolul n-a fost citit fie ca n-a fost inteles;
  • E interesant cat de multi nu inteleg ce inseamna de fapt o lovitura de stat si mai ales cati asociaza o declaratie sau un gest, ambele politice, cu lovitura de stat;
  • Unii au ramas blocati in comunism din moment ce pare-se ca se tem sa-i spuna pe nume omului pe care-l acuza de diverse chestii si aleg pseudonime sau porecle;
  • N-am avut timp sa studiez atent profilul public al fiecarui comentator, insa cel putin unul dintre ei e prieten cu Spaguta Vasilescu ceea ce-mi confirma acuratetea profilului demografic.

P.S. Daca cumva va plictisiti de moarte citit ce a comentat lumea la poza asta ca s-ar putea sa vi se insenineze ziua sau sa devina brusc mai proasta in functie de ce aspiratii aveti in viata. Si ce s-a comentat la poza poate sa reprezinte un experiment.