Politica pentru amatori și ignoranți

IMG_2175

Din când în când îmi apare în feed-ul de Facebook o postare precum asta de mai jos:

Uneori astfel de postări apar de la oameni care nu prea înțeleg politica, însă de cele mai multe ori dau peste astfel de postări la oameni care sunt angrenați într-un fel sau altul în politică, precum Clotilde.

Avem două situații distincte aici. În cazul celor care nu prea înteleg cu ce se mănâncă politica nu prea putem să vorbim de altceva în afară unei lipse de educație politică, în timp ce în cazul celor precum Clotilde vorbim doar de ignoranță, uneori de o ignoranță crasă.

Și am să vă lămuresc de ce e așa și poate în felul ăsta o învățăm și pe Clotilde cum funcționează politica.

În primul rând e musai să plecăm de la ideea că între discurs și acțiune e o discrepanță majoră. Un politician trebuie să-i spună alegătorului fix ce acesta vrea să audă ca să-i obtină votul, iar mai apoi rămâne de văzut dacă  se va ține de cuvânt sau nu.

Nimeni nu poate să nege caracterul populist al politicii, indiferent de doctrină. Așa că declarația oricărui politician, pe orice temă e bună de șters la fund în lipsa acțiunii imediate.

Ăsta e un aspect.

Al doilea are de-a face cu matematica elementară pentru că în politică matematica contează. Grupurile din Parlamentul European au nevoie de fiecare vot pentru a-și trece și a-și impune la nivel de UE proiectele și ideile.

Ori în cazul ăsta niciun grup parlamentar European n-o să excludă niciun europarlamentar român sau partid românesc pentru simplul fapt că în țară partidul respectiv s-a apucat să joace în picioare statul de drept.

Parlamentul European e la fel de infect ca și Parlamentul României, altfel nu ajungea toată fauna locală pe acolo.

Dincolo de asta nu m-ar mira ca și partidele respective să aibă la rândul lor corupți sau coruptibili chiar acolo în Parlamentul European, iar într-un astfel de context, hoțul nu prea poate să strige: hoții.

Așa că singurul lucru pe care o să-l facă indivizii ăștia din Parlamentul European care șed la masă cu alde Grapini, Mircea Diaconu și alte rateuri ale politicii românești e să declare la fel ca și Iohannis că au luat la cunoștiință și urmăresc cu îngrijorare evenimentele și condamnă te miri ce.

ATÂT! În rest n-or să facă nimic altceva pentru că fix la asta se rezumă politica. Cei care ar putea să facă ceva n-au pârghii, iar cei care au pârghii ca să facă ceva sunt fie mult prea corupți fie pun interesul de partid înaintea corectitudinii și moralității.

Evident, personaje preucum Clotilde Armand ar trebui să știe foarte bine treaba asta și să-și asume.