Transferul de coruptie

In perioada postdecembrista am sperat cu totii ca vom scapa de coruptie. Si totusi coruptia e omniprezenta si se pare ca nu poate fi eradicata.

Multi dintre noi spera totusi in continuare ca, odata cu intrarea in UE se vor inregistra progrese in acest sens. Si totusi e inutila si utopica aceasta speranta.

Este foarte probabil ca, fenomenul de coruptie, care s-a nascut odata cu omenirea sa moara odata cu ea.

De fapt cuvantul coruptie nu e definit dupa un tipar anume, fiindca nu poate fi definit si integrat.  Probabil ca prima incercare de a defini coruptia a avut-o Niccolo Machiavelli cand a rostit celebra expresie “Scopul scuza mijloacele”.

Primul caz de coruptie ar putea fi considerat episodul izgonirii din Rai a lui Adam si Eva, cand femeia folosind metodele specifice si cunoscute convinge barbatul sa faca un lucru interzis. Si totusi daca s-a intamplat in Rai coruptia e ceva divin?

Divin poate ca nu, insa specific omenesc da. In foarte multe cazuri pana si sexul marital inseamna coruptie. Sa nu ma intelegeti gresit, femeile au vrut emancipare, nu si egalitate, iar in momentul cand vor sa obtina ceva si usiile sunt inchise ridica fusta si se rezolva problema.

Bineinteles ca discutia poate continua la nesfarsit cu exemple si tentative de stabilire a tiparelor insa orice incercare de a cataloga coruptia este inutila.

Am deschis aceasta postare pentru a discuta despre coruptie la nivel economico politic, insa cred ca paragrafele de mai sus erau necesare drept introducere.

De ceva vreme se face mare tamtam legat de fenomenul coruptiei, Batranii nostrii condamna coruptia in domeniul politic, insa omit sa recunoasca faptul ca ei au tolerat cu buna stiinta fenomenul.

Odata cu trecerea de la comunism la capitalism n-o sa asistam decat la un transfer de coruptie. Daca in perioada comunista coruptia insemna un compromis intre doi indivizi, in capitalism asistam la un compromis intre sectorul privat si cel de stat. Cunoastem cu totii exemple de pe afara cu mari companii care sponsorizeaza institutii ale statutui cu diverse sume. Ma rog oficial e sponsorizare, in spatele usilor inchise e coruptie.

Asa ca, dragi colegi lasati mai moale treaba privind coruptia, pentru ca ne-am nascut sa fim corupti si sa corupem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *