Pentru idioti totul se rezuma la bani

Din cand in cand apare subiectul ala cu ademenirea celor din diaspora cu diverse sume de bani pentru ca acestia sa se intoarca acasa.

Aproape nimeni nu mai pune botul la populisme dinastea ieftine si doar idiotii cred ca totul se rezuma la bani, de parca pe vremea raposatului dictator aia care fugeau clandestin, si aici ma refer la medici, artisti sau mai stiu eu ce alti intelectuali, o faceau pentru ca n-aveau ce manca si nu pentru ca s-au saturat de atata opresiune si persecutie.

Opresiunea si persecutia pot sa ia o serie de forme foarte diferite si ciudate, insa din pacate multi le asociaza cu violenta fizica si cam atat. Pentru mine spre exemplu simpla tentativa de cenzurare a libertatii de opinie, de exprimare si de alegere reprezinta o tentativa de opresiune, iar repetarea unei astfel de tentative e persecutie si e motiv suficient sa consider plecarea din Romania ca oportuna.

Astfel intre cei care au plecat din Romania se numara o gramada de oameni ai muncii care si-au dorit servicii sociale (sanatate, educatie, pensie etc.) decente si care au plecat pentru ca la ei in tara n-aveau parte de ele. Sunt ce-i drept si prosti care se intorc in Romania si se opereaza doar pentru ca ei stiu ca in Romania sunt cei mai buni doctori, la fel cum stiu ca pe sub Marea Neagra au sapat dacii tunele, insa astia reprezinta un numar extrem de mic de indivizi care sunt incapabili sa inteleaga ca pana si doctorii aia buni au plecat din Romania, iar cei putini care au ramas n-au dotarile suficiente incat sa faca operatii la standardele actuale. Pot ce-i drept sa prescrie tratamente corecte si foarte subiective bazandu-se pe eventuala experienta pe care o au, insa nu prea pot face mai mult de atat.

Apoi sunt cei care au plecat pentru ca s-au saturat ca societatea in care traiesc sa le calce in picioare o serie de principii morale. Acestia pot sa fie deopotriva si oameni ai muncii care au plecat atunci cand picatura a umplut paharul si si-au dat seama ca in pofida optimismului lor si a tentativelor pe care le-au avut de a schimba ceva, Romania n-o sa se faca bine prea curand.

Si nu in ultimul rand sunt cei care au plecat pentru ca altii sa aiba un viitor, alt viitor decat poate sa le ofere Romania. E vorba de oameni constienti ca in multele sau putinele zile ce le-au mai ramas de trait pot bine mersi sa-si duca traiul resemnati si in Romania pentru ca la un moment dat niste fosti nomenclaturisti comunisti au decis ca ei sa fie generatia de sacrificiu care sa duca in spate greul tranzitiei de la comunism la economia de piata, insa si-au dat seama ca destul de curand generatia lor se va stinge fara ca sacrificiul respectiv sa ia sfarsit si sa fie rasplatit intr-un fel. Si atunci ce fel de oameni ar putea sa fie ei daca in loc sa le ofere copiiilor lor un viitor mai bun i-ar plafona si i-ar obliga sa traiasca in aceeasi tara de cacat, zbatandu-se in aceeasi mocirla sociala in care s-au zbatut ei pentru aproape trei decenii, dupa ce totusi, au facut o revolutie in acest sens si au dat cu stampila pentru mai bine de fiecare data cand au avut ocazia.

Ori intrebarea care se impune e cum ar putea cineva, in deplinatatea facultatiilor mintale, crede ca pe oamenii astia i-ar putea corupe sa se intoarca inapoi oferindu-le diverse sume de bani, ce sunt evident numai niste promisiuni desarte, cand de fapt oamenii astia n-au avut ca laitmotiv de emigrare tema banilor ci cea a cancerului moral care domina societatea romaneasca si o tine la cel mai josnic nivel din intreaga Uniune Europeana?

In opinia mea, toti aia care cred ca romanii din diaspora s-ar intoarce acasa pentru o suma de bani si care cred ca o suma de bani ar putea sa opreasca sau sa faca exodul ireversibil e un idiot care-i considera pe romanii din diaspora drept niste cersetori, niste milogi sau niste curve fara principiu ce si-ar vinde munca oricui, pentru orice suma de bani.

E drept ca probabil mai sunt si dinastia prin diaspora, nu pot sa neg lucrul asta mai ales ca am interactionat si eu cu astfel de oameni si aflam cam ce procent reprezinta la fiecare scrutin, insa in felul asta ne dam seama ca ei sunt putini si ca n-ar avea un impact relevant nici pentru diaspora daca ar pleca, nici pentru Romania daca s-ar intoarce.