Banii schimba lumea

fv9lzh4z3r501

In primul rand e musai sa va urez: Un an nou fericit si La Multi Ani; mai ales pentru ca nu am dedicat o postare separata in acest sens la fel cum au facut alti colegi bloggeri.

Revenind la ideea din titlu, am citit pe final de an cateva articole care m-au facut sa ajung la concluzia ca in momentul de fata banii sunt cei care schimba lumea si nu politica sau religia.

E vorba de banii din afara sferelor politice su religioase, cu care interactioneaza muritorii de rand si care par ca obliga politicul si clericul sa accepte noua oranduire.

Sa lamurim putin cele doua exemple in acest sens:

Primul exemplu vine din Bagdad, acolo unde in ultimii doi ani ceva milionar a finantat pe cheltuiala lui un brad de Craciun intr-o piata centrala pentru ca se solidariza cu crestinii.

La prima vedere am putea sa cadem in eroare si sa vedem treaba asta ca pe un aspect pur religios omitand simbolistica din spatele gestului. Individul respectiv cumpara respectul societatii indobitocite de niste dogme religioase cretine cu bani si e posibil ca treaba asta sa functioneze pe termen lung.

Apoi, al doilea exemplu are de-a face cu piata de monede virtuale si mai ales cu aparitia multor magazine care accepta plata cu monede virtuale:

sursa foto

Da, stiu! Am citit si eu n articole pe subiect. Stiu toate abordarile si sunt de acord ca bitcoin e o bula speculativa, ca o sa urmeze o prabusire, ca nu i s-a gasit nicio utilitate in aproape 10 ani etc. De fapt stai putin, ca sistemul blockchain are o utilitate, dar e nevazuta si greu de inteles de catre omul de rand pentru ca ea are de-a face cu doua concepte tabu si anume descentralizarea si colaborarea maselor.

Faptul ca monedele virtuale dovedesc ca doua concepte absolut tabu se pot aplica la nivel economic, politic si administrativ e suficient incat sa se schimbe lumea intr-un mod ireversibil, chiar daca bitcoin o sa se prabuseasca la un moment dat. Numai ca simpla adoptare a platii prin monede virtuale de catre magazine fizice, chiar daca e aparent foarte timida ajuta enorm de mult piata asta si confera un nivel extraordinar de incredere asupra sistemului.

P.S. In cazul in care vreti sa stiti ce magazine accepte plata cu monede virtuale aveti la dispozitie o harta aici.