Nici modul paranoic nu funcționează

E plin Facebook-ul de astfel de mărturisiri.

Cum m-am infectat? Nu stiu. Am avut grija, am respectat regulile, chiar si cu mai mare strictete decat cei din jurul meu. Chiar am fost insistent cu oamenii din jur sa aiba grija, sa poarte masca, sa se dezinfecteze. Am postat inclusiv pe social media despre cat de important e sa te protejezi. Dar, din pacate l-am luat si n-am nici in ziua de azi cea mai mica idee cum…

Partea asta cu infectarea m-a luat complet prin surprindere. Din toata familia (cu noroc) doar eu m-am infectat. Singura mea teorie legata de infectare este ca nu am avut suficienta grija la sanatate in general. Munceam prea mult, eram cu imunitatea jos si probabil boala m-a prins pe picior mai gresit decat pe altii … si asta a fost.

Și în România, și în Spania și peste tot.

Le-am auzit și eu de la câțiva pe aici local și m-am amuzat puțin pe seama lor.

Nu, nu m-am bucurat de năcazul oamenilor ci m-am amuzat de naivitatea lor.

Aparent toți au crezut că gelurile alea dezinfectante fac minuni și că toate fără nicio excepție sunt 100% eficiente.

Asta în contextul în care nici măcar fabricanții de săpun (era ceva reclamă pe la TV unde se menționa cu steluță că distruge 99% dintre viruși și bacterii) nu-și asumă o eficacitate de 100% pentru ceva atât de banal precum săpunul.

Ba mai mult, toți au crezut că niște cârpe puse la gură sunt un adevărat scut împotriva virușilor, deși cârpele alea, purtate corect, fac niște cute și nu se mulează perfect pe față, iar asta permite intrarea și ieșirea diverșilor aerosoli.

Desigur, nu vreau să spun că măsurile astea sunt inutile.

Au și ele utilitatea lor și impactul lor la nivel de prevenție, dar nu sunt 100% fiabile, iar modul paranoic nu garantează nemurirea.

Și încă o chestie apropo de ce zicea băiatul ăla acolo.

Gravitatea infecției cu COVID e determinată de un cumul de factori.

Degeaba ești pe modul paranoic dacă stilul tău de viață te face vulnerabil.

Când vei prinde spurcăciunea, pentru că o vei prinde mai devreme sau mai târziu, supraviețuirea ta depinde mai degrabă de stilul tău de viață și mai puțin de ce pot să facă medicii, aparatele sau hapurile.