N-a mâncat usturoi, iar gura nu-i pute

128-uupsx7IF7Ew

Ieri mă dădeam pe VK (pentru necunoscători e o clonă rusească a Facebook-ului și o mai ard pe acolo pentru că m-a învins propaganda rusă) și în timp ce navigam am dat click pe un link extern cu ceva clickbait.

Spre surprinderea mea, sistemul de la VK a consultat o bază de date publică, a confirmat linkul ca fiind decepționant și m-a avertizat în acest sens:

Acum, întrebarea, retorică desigur, care se impune e: Când a făcut Facebook așa ceva ultima dată?

Discursul manipulatorului șef de la Facebook îl cunoașteți deja, probabil, dar am să-l repet:

Suntem foarte îngrijorați și preocupați și facem eforturi majore pentru protecția utilizatorilor și a datelor personale și căutam soluții pentru combaterea de fake news, țepe, clickbait și articole manipulatoare. Așa că ne-am decis să declarăm război sfărcurilor, pubisului și monedelor virtuale ca să rezolvăm toate aceste probleme. Între timp o să și vindem datele utilizatorilor unor companii cu activitate cel puțin discutabilă pentru a ne asigura că acestea sunt pe mâini bune.

Așadar și în concluzie, propagandiștii ăștia ruși, așa lipsiți de scrupule cum sunt ei, au implementat în sistemul lor o verificare minimă a link-urilor externe folosind baze de date publice pentru a oferi un minim de protecție utilizatorilor.

Și apropo de protecție și securitate informatică, e musai să aflați că au aparut o serie de pagini false care simulează un avertisment și încearcă să păcălească utilizatorii:

Din fericire pentru mulți utilizatori, indivizii care au făcut pagina respectivă n-au fost capabili să includă și o detecție a sistemului de operare.

Așa că s-au trezit să mă avertizeze că mi s-a stricat Windows-ul când eu sunt pe macOS.

Dar să revenim la VK. Navigând pe acolo am dat peste o grămadă de clipuri porno cu ASMR pe fundal. Prevăd nașterea unei noi nișe de monetizare a conținutului adult.