Două idei pe scurt după protestul de vineri

Pe prima am enunțat-o și pe Facebook și o reiau și aici.

Sunt mulți care susțin ideea protestului pașnic și a galeriilor de fotbal care sunt trimise de jandarmi să provoace.

Așa că e musai să lămuresc o chestie pentru voi fiindcă întâmplător cunosc ambele tabere.

Cînd eram puștan mi-am petrecut jumătate din adolescență printre domni și jumătate printre golani și atunci am învățat că atunci când stai la masă cu domni e musai să te comporți ca un domn, iar când stai la masă cu golani e musai să te comporți ca un golan.

Mulți dintre cei care au avut o atitudine violentă la proteste nu au neapărat tangență cu galeriile și chiar dacă ar avea, atunci cu siguranță n-au fost aduși de jandarmi.

Cel mai probabil și ăia care au dat cu pietre sau cu sticle incendiare către jandarmi s-au dus acolo în numele unui ideal comun cu cel al oamenilor pașnici.

Nu toți pot să fie pașnici și nu toți pot să se comporte ca niște domni mai ales atunci când acest lucru nu e oportun.

În vest nu e protest masiv fără violențe pentru că în vest oamenii au experiență și știu când e momentul să se comporte ca niște domni și cand e musai să se comporte ca niște golani.

Și ca să anticipez un argument destul de tâmp pe care-l tot repetă unii e musai să spun că în vest, cei care provoacă violențe ajung imediat în fața unui judecător, iar pedepsele sunt pe măsură. Totuși, în vest tările nu sunt conduse de infractori dovediți sau chiar condamnați, iar treaba asta face ca protestele cu deznodământ violent să fie foarte foarte rare.

A doua e despre declarația lui Rădulescu care a spus că dacă vor scot un milion de oameni în stradă și pe care mulți au luat-o în derâdere.

Să vă lămuresc puțin cum stă treaba. PSD-ul are o bază stabilă de puțin peste 4 milioane de votanți, iar din ăștia cam 2/3 sunt lichele, adică vreo 2,5 milioane de votanți (o spun cu indulgență pentru că sunt sigur că cifra e mult mai mare).

Nu sunt toți lichele. Cunosc eu câțiva oameni cu viziune politică de stânga care sunt OK sau sunt chiar intelectuali și care votează cu PSD-ul pentru doctrină și pentru că n-au altă alternativă de stânga. 

En fin, divaghez.

După cum spuneam, PSD-ul se poate baza pe aproximativ 2,5 milioane de lichele care pentru o răsplată pe măsură pot să execute ordinele transmise de la centru.

Pomanagii, lichelele, se pot transforma în mercenari fără scrupule peste noapte pentru că scopul lor în viață e să se vândă celui care oferă mai mult. Și dinăștia cunosc câțiva, personal, ca să nu existe discuții.

Așa că dacă vrea, PSD-ul are capacitatea de a scoate 1 milion de oameni în stradă. Nu la Victoriei, nu neapărat la București pentru că la București scot cel mult o gașcă de pensionari și pe Floricica Dansatoarea.

Dar pot să scoată un milion în toată țara. Să nu-i subestimăm pentru că au capacitatea de a destabiliza țara și a crea tensiuni sociale la orice nivel cu ajutorul lichelelor care le sunt fidele și cu ajutorul trompetelor de partid care aparent sunt active 24/7.